Naslovnica POLITIKA Schmidtova podrška četvrtoj Jugoslaviji: Otvoreni Balkan je priprema za članstvo u EU

Schmidtova podrška četvrtoj Jugoslaviji: Otvoreni Balkan je priprema za članstvo u EU

Podijeli objavu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt podržao je danas, na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu “Otvoreni Balkan”, prenosi Tanjug.

On je poručio kako nije bitno je li to, kako je čuo da pojedini kažu u regiji, “inicijativa koju su napravili Srbi odnosno predsjednik Srbije Aleksandra Vučića”, već koje ekonomske koristi može donijeti.

– Čuo sam neke ljude kako govore da je inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ nešto što su Srbi napravili. Nije pitanje ovdje tko je što učinio, već što se može iskoristiti kao ekonomska prednost – poručio je Schmidt.

Izrazio je, kako je rekao, veliko zadovoljstvo što može podržati tu inicijativu baš na Beogradskom ekonomskom forumu. Schmidt je rekao kako je i u kabinetima Angele Merkel i Ursule von der Leyen rekao da će kroz različite komentare podržati bilo koji okvir koji je usmeren na ekonomski razvoj regije Zapadnog Balkana, kao i u razgovoru s predstavnicima Slovenije, koja sada predsjedava EU.

– Već imamo tri zemlje sudionice koje podržavaju inicijativu ‘Otvoreni Balkan’ – Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Svi zajedno trebamo raditi na tome, naveo je šef OHR-a.

Također, naglasio je kako je “Otvoreni Balkan” odlično ime za to, jer je to otvoren projekt za druge i dobra priprema za smanjenje prepreka, birokracije i priprema za članstvo u EU.

Schmidt je rekao kako prvi put sudjeluje na Beogradskom ekonomskom forumu i istaknuo kako je ranije Bill Clinton rekao da se sve vrti oko ekonomije, a naročito u ovoj regiji, koja ima i svoje breme, ali i potencijal u tom smislu.

Visoki predstavnik u BiH je rekao, govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, kako je vrlo važno spajanje ekonomije i političara, kao i da politika mora poticati ekonomski razvoj. Kaže da su njegove kolege u Bundestagu govorile, kada je riječ o društvenom tržištu, da nije potrebno uplitanje politike u tržište zbog potrebe fer konkurencije, ali da je njegov stav da građani moraju imati koristi od tržišta, a ne štetu.

Schmidt je dodao kako je inicijativa “Otvoreni Balkan” dobra za pristupanje EU. Projekt ‘Otvoreni Balkan’ služi, kako je rekao, da se izbjegne situacija da ima sve više koraka prema EU integraciji, jer bi to dovodilo do nekonkurenosti ekonomije i zato je potrebno imati regionalnu suradnju.

Podijeli objavu