Naslovnica Najave Projekt Crafty: Osnaživanje žena s područja Čitluka koje se bave rukotvorinama

Projekt Crafty: Osnaživanje žena s područja Čitluka koje se bave rukotvorinama

Podijeli objavu

Kreativni rad, posebice izrade rukotvorina, sve je prisutniji na tržištu u Bosni i Hercegovini (najčešće među ženama). Projekt Crafty kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a financira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih država (Department of State), za cilj ima ekonomsko osnaživanje žena iz Čitluka, Mostara i Sarajeva kroz ohrabrivanje ove skupine da registrira svoje obrte i pridruži se tržištu.

Problemi koji se ovim projektom pokušavaju riješiti su sljedeći:
mali kapaciteti organizacija koje okupljaju proizvođače/ice rukotvorina, niska razina znanja i informacija nezaposlenih žena koje proizvode rukotvorine, nelegalna prodaja rukotvorina, te obeshrabrujuće okruženje za rad poduzetnika/ica.

Ovim projektom postići će se sljedeći rezultati: povećan nivo znanja i vještina najmanje 60 žena, stvorena/poboljšana najmanje tri mehanizma dugoročne podrške, najmanje 9 žena registrirat će svoje obrte, smanjena ilegalna prodaja rukotvorina, poboljšana ponuda za turiste, povoljnije okruženje za žene u rukotvorinama u dvije županije (Hercegovačko-neretvanska i Sarajevo), veća svijest i razumijevanje šire javnosti o važnosti ekonomskog osnaživanja žena i važnosti rukotvorina, poboljšane veze turističkih agencija i lokalnih vlasti u polju prodaje ručno izrađenih suvenira.

Ovaj projekt podrazumijeva sljedeće aktivnosti:
• Analiza trenutne pravne situacije u vezi s osnivanjem obrta i prodajom rukotvorina u obe županije (HNŽ i arajevo)
• Treninzi za nezaposlene žene koje se bave rukotvorinama (teme Marketing i pozicioniranje na tržištu, registriranje i vođenje obrta), jedan za organizacije koje okupljaju proizvođače rukotvorina (vezano za prodaju proizvoda i pružanje podrške članovima i članicama).
• Izrada vodiča „Korak po korak kroz pravni labirint registracije obrta“
• Savjeti – osim obuke i vodiča, izgradnja kapaciteta uključivat će najmanje 50 pitanja i odgovora o različitim aspektima rada u ovom sektoru
• Natječaj za nove suvenire tri regije
• Konferencija
• Sajmovi
• Medijska kampanja

Projektom se obuhvaćaju šira područja Čitluka (Međugorje), Mostara i Sarajeva, dok će zagovaračka kampanja biti implementirana u dvije županije: Hercegovačko-neretvanska i Sarajevo.

Implementacija projektnih aktivnosti u Čitluku i Mostaru odvija se uz kordinatoricu projekta za Hercegovinu Luciju Ostojićuz suradnju sa Općinom Čitluk .

Podijeli objavu