Naslovnica CRNA KRONIKA Preminuo glavni protagonist nagrađenih Krikova sjećanja    

Preminuo glavni protagonist nagrađenih Krikova sjećanja    

Podijeli objavu

U Mostaru je, u 96. godini života, preminuo glavni protagonist nagrađenoga djela Krikovi sjećanja Dragutin Drago Stojkić čiju je nevjerojatnu sudbinu s kraja Drugog svjetskog rata i poraća hrvatski književnik Darko Juka pretočio u potresnu priču, nagrađenu u Zagrebu kao najbolje prozno djelo u 2020. godini.

Prosudbeno vijeće Hrvatskoga slova u sastavu: Đuro Vidmarović, Stjepan Šešelj i Mate Kovačević ovjenčalo je ulomak iz Jukine priče nagradom Dubravko Horvatić, a u obrazloženju Vidmarović ističe kako ”Juka snažnim potezima opisuje bešćutnost pobjednika i sablasnu tišinu među osuđenima na smrt”, zaključujući kako su Krikovi sjećanja ”snažan prilog hrvatskoj književnosti koja se oslanja na povijest Drugoga svjetskog rata”. Knjiga je objavljena u nakladi Matice hrvatske Mostar.

– Krikovi sjećanja bacaju novo svjetlo na taj dio ovdašnjih povijesnih gibanja, ne ostavljajući čitatelja nimalo ravnodušnim prema ijednoj od sukobljenih strana. Ova kratka priča vješto i višedimenzionalno presijeca ljudsko lice i naličje, čovječnost i predatora u čovjekovoj naravi, bez obzira na odoru ili oznake koje pojedini akter nosi – ističe nakladnik, dok pjesnik Stanko Krnjić zamjećuje kako ”premda je događaja toliko da bi i jedan roman bio uzak za sve njih Juka vještim rezovima uspijeva sve njih uklopiti u formu priče”.

Juka je, u povodu Dragine smrti, na svome FB profilu objavio: ”Do kasno u noć snimao sam njegovu priču… U njegovoj kamenoj goranačkoj kući iz Draginih su usta su izlazile rečenice… Teške, okovane desetljećima mučne tišine, obojane bojama nevjerojatne istine koja je te večeri napokon izišla van… Slušajući ga shvatio sam kako moram prenijeti dalje njegova sjećanja jer njegova priča nije samo njegovom, jer je takova ili slična njoj okrznula gotovo svaku kuću hercegbosanskoga podneblja. Zato to ime… Zato Krikovi sjećanja…”

”Od Drage se oprostila velika obitelj, njegova kćer i četiri sina, brojna unučad i praunučad. U krugu obitelji i prijatelja pokopan je pokraj supruge Stojke na mostarskom groblju Smrčenjaci.”

Darko Juka

Podijeli objavu