Naslovnica GOSPODARSTVO Četveročlanoj obitelji mjesečno za život potrebno 2524 KM

  Četveročlanoj obitelji mjesečno za život potrebno 2524 KM

  Podijeli objavu

  Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za kolovoz 2021. godine iznosi 2.524,81 KM i za 454,02 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

  Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za lipanj 2021. iznosila je 999 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 17 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

  Tako, pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 39,57 posto, priopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

  Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košaricw u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

  Potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana 37,3 posto, stanovanje i komunalne usluge 12,3 posto, higijena i održavanje zdravlja 5,7 posto, obrazovanje i kultura 22,6 posto, odjeća i obuća 11,2 posto, prijevoz 5,5 posto i održavanje kućanstva 4,8 posto.

  U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest (12) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki.

  Klix.ba

  Podijeli objavu