Naslovnica POLJOPRIVREDA POČINJE BERBA GROŽĐA Dr. sc. Tihomir Prusina: Ova godina će iznjedriti vina...

POČINJE BERBA GROŽĐA Dr. sc. Tihomir Prusina: Ova godina će iznjedriti vina vrhunske kategorije

Podijeli objavu

Rujan je u Brotnju slobodno možemo reći najveseliji mjesec u godini. To su dani kada u najvećem vinogorju u BiH počinje berba grožđa.

Iskusni vinogradari i vinari već naveliko pripremaju podrume, badnje i bačve za prihvat glasovitih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine i njihovu preradu u istoimena vina vrhunske kakvoće koja će završiti na trpezama najizbirljivijih vinskih sladokusaca diljem svijeta.

Na tisuće berača u sljedećih nekoliko tjedana zaposjest će vinograde, a u sakupljanju dragocjene ljetine sudjelovat će i staro i mlado.

Iako je u protekla tri mjeseca vladala velika suša što je dovelo do manjeg uroda grožđa, broćanski vinogradari mogu biti zadovoljni kvalitetom jer su bobice pune sladora.

Kako je trganje grožđa, kako mi u Brotnju kažemo za berbu grožđa, od velikog značaja kako za najveću vinariju u BiH, Vinariju Čitluk d.d., tako i za cijelu općinu Čitluk, o ovogodišnjoj berbi, urodu i kvaliteti grožđa razgovarali smo s dr. sc. Tihomirom Prusinom, glavnim enologom vinarije Čitluk.

Gosp. Prusina za portal Brotnjo.info kaže kako je berba grožđa na plantažama vinograda Vinarije počela u prvim danima rujna za sortu Chardonnay na lokalitetu plantaža Trtla, a berba žilavke u Kamenim vinogradima počine u ponedjeljak 6. rujna.

Foto: Vinarija Čitluk

– Ostatak berbe pratit će se uzimanjem uzoraka grožđa na terenu i odredit će se početak berbe za pojedine vinograde – kaže nam Prusina, a o urodu i kvaliteti dalje govori:

-Grožđe je izuzetno zdravo, urod je nešto manji, bobica je sitnija, ali je zato očekivati višu razinu kvalitete grožđa, a samim time i vina.

Na pitanje koliko su visoke temperature tijekom ljeta, ali i sunce pričinili štete grožđu kaže:

Vinova loza je iznimno otporna kultura na visoke temperature. Unatoč dugom sušnom razdoblju i iznad prosječnim temperaturama na vinovoj lozi nisu zapažene štete – naglašava Prusina te kaže kak su u ovom trenutku iznimno zadovoljni koncentracijom šećera i dobrom odnosom šećera i kiselina.

Govoreći o trganju u privatnom sektoru, govori kako će berba u privatnim vinogradima početi u razdoblju između 15. i 20. rujna, a ova godina ukoliko se uzmu u obzir spomenuti šećeri i kiseline, daju naslutiti izvrsnu kakvoću vina.

Prusina za kraj poručuje: – Vino se rađa u vinogradu i to je glavni preduvjet za dobra vina. Jedan manji postotak ovisi o tehnici i tehnologiji, naravno uz pomoć dobrog tehnologa koji će za ovu berbu odabrati najbolju tehnologiju. Svaka godina berbe je zasebna priča i treba joj svake godine pristupati na drugi način. Mislim da ovogodišnja kakvoća grožđa s nešto nižim urodom može iznjedriti vina vrhunske kategorije.

Brotnjo.info

Podijeli objavu