Naslovnica GOSPODARSTVO Predloženo ukidanje plaćanja cestarine na autocestama u FBiH

  Predloženo ukidanje plaćanja cestarine na autocestama u FBiH

  Podijeli objavu
  Most Kravica / Foto: Autoceste FiH

  Na inicijativu poslodavaca o hitnom smanjenju plaćanja cestarine na autocesti A1 reagirao je ekonomista Faruk Hadžić, kazavši kako je ideja vrijedna pozornosti. On kaže kako bi išao i korak dalje i ponovo predložio da se ukine naplata cestarine na autocestama.

  On kaže kako postoji ekonomska opravdanost koja uopće ne bi ugrozila poslovanje ovih javnih poduzeća. Naime, u prošloj 2020. godini Autoceste FBiH su ostvarile 131,68 milijuna KM neto dobiti – piše Klix.ba.

  “Prema financijskom izvješću, u istoj godini su po osnovu prihoda od prodaje učinka (koji bi trebali biti prihod od cestarine), ostvarili 30,96 milijuna KM. Kada bi se i ukinula naplata cestarine, neto dobit bi opet bila veća od 100 milijuna KM. Pitate se od čega javna poduzeća iz ove oblasti ostvaruju dodatne prihode, najvećim dijelom po osnovu prihoda od cestarine na gorivo, trošarine kako je to popularno u javnosti”, kaže on.

  Koristi bi bile višestruke, navodi Hadžić.

  “Građani i gospodarstvo bi imali ogromne uštede i taj novac bi se mogao iskoristiti u drugu potrošnju i investicije. Jedna osoba koja svaki dan putuje iz Zenice u Sarajevo na posao mjesečno bi imala oko 200 KM manje troškove samo na cestarini. Ne treba zaboraviti da bi se značajno povećao i broj vozila na autocesti, čime bi se smanjile gužve na alternativnim pravcima. Dodatno, ostvarile bi se i znatne uštede na plaćama zaposlenika koji rade na naplatnim kućicama, jer ne bi bilo više potrebe za dosadašnjim brojem radnika. U 2020. godini, prema podacima iz financijskih izvješća, bilo je zaposleno 446 radnika, gdje je za troškove plaća i ostalih osobnih naknada izdvajano 17,67 milijuna KM”, zaključio je on.

  Udruga poslodavaca FBiH uputila je jučer otvoreno pismo Vladi Federacije BiH, Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH i Upravi JP Autoceste FBiH, u kojem traže hitan sastanak s ministrom Denisom Lasićem i Elmedinom Voloderom, v. d. direktora Autocesta.

  Na ovom sastanku poslodavci žele obrazložiti problematiku previsoke cijene cestarina na autocesti A1 i uručiti zahtjev za hitno smanjenje cijene naknade za korištenje autoceste A1 za 20-25 posto.

  Podijeli objavu