Naslovnica POLJOPRIVREDA Ćavar o najezdi gusjenica: Najveće štete zabilježene na hrastovim šumama, šljivama i...

Ćavar o najezdi gusjenica: Najveće štete zabilježene na hrastovim šumama, šljivama i trešnjama

Podijeli objavu

Ogoljele grane voćaka zabrinjavaju mnoge hercegovačke voćare koji se ovih dana bore s najezdom gusjenica koje pustoše sve pred sobom. Riječ je o štetnicima koji se u značajnijem broju pojavljuju svake tri do četiri godine, a pogoduje im blaga zima te toplo i sunčano proljeće.

Kako saznajemo od agronoma Danijela Ćavara, ove godine napravile su velike štete na hrastovim šumama, šljivama i trešnjama, a nisu zaobišle ni vinovu lozu.

„Bitno je pravovremeno obaviti zaštitu protiv tih štetnika, budući da se hrana koju jedu proporcionalno povećava s njihovim razvojem, tako da mogu pojesti višestruko veću količinu u usporedbi s težinom. Postoje različiti preparati za njihovo suzbijanje, kontaktnog, sustavnog i kombiniranog djelovanja, a najčešći koji se koriste su: Decis 100 EC, Karate zeon 5 CS, Confidor i Coragen 20 SC. I biološki preparati imaju učinkovito djelovanje, a njihovom primjenom proizvod se bez problema može konzumirati već nakon sušenja depozita na biljci. Radi se o preparatima Ogriol EC i Boundary SW, a ako štetočine želite suzbiti na okućnicama i fasadama, za tu namjenu se koriste Tetracip Tator i K-Othrine SC 25“, kazao je za naš list Ćavar.

Primjena spomenutih preparata, kako je naglasio, preporučljiva je u popodnevnim satima. U protivnom će djelatne tvari ishlapiti ako ih budete koristili pri visokim temperaturama.

„Gusjenice su štetnici koji nisu opasni po ljudsko zdravlje, no štete koje nanose po voćnjacima, šumama i okućnicama nisu zanemarive. Dakle, čim primijetite povećan broj gusjenica, ovisno o tome gdje su se pojavile, izvršite pravovremen tretman s nekim od navedenih preparata“, zaključio je Ćavar.

Autor: A. Marinović Musa | Dnevni list

Podijeli objavu