Naslovnica POLJOPRIVREDA VIDEO Umjetna inteligencija savjetovat će vinare

VIDEO Umjetna inteligencija savjetovat će vinare

Podijeli objavu

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku razvija projekt upravljanja proizvodnjom pomoću umjetne inteligencije.

Na održanoj konferenciji istaknuta je budućnost automatizacije čiji je dio upravo ovaj ekspertni sustav za brže i kvalitetnije promjene i nadzor vina.

Prema riječima prof.dr.sc. Željka Hocenskog riječ je o računalnom sustavu namijenjenom manjim OPG-ovima, u početku samo vinarima koji nemaju vlastitu službu za upravljanje proizvodnjom. Dakle, sustav bi im pomagao i savjetovao ih – prenosi Agroklub.com.

U početku samo za vinare

“Sva znanja su stavljena u računalnu mrežu koja predstavlja jedan dio umjetne inteligencije. Sama može zaključivati i učiti iz baze podataka koje stalno prikuplja“, pojašnjava dodajući kako ona nema gotova rješenja nego ih sama stvara. “Nešto poput čovjeka“, kaže za Osječku televiziju Hocenski.

U projektu će sudjelovati i sami vinari i stručnjaci.

“Poljoprivrednici će dobiti ono što je njima korisno. Davat će parametre koji njima trebaju da bi kontrolirali uvjete u njihovim podrumima. Radi se o hardveru plus softveru koji može učiti samostalno i pomagati u odlukama kako bi proizvod, u ovom slučaju vino, izašlo što kvalitetnije“, objasnio je Ivan Lozančić iz tvrtke Gauss koja je inače partner u projektu.

Inače, projekt će trajati 36 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost nešto više od 8.750.000 kuna.

Dekan FERIT-a prof.dr.sc. Drago Žagar istaknuo je kako je riječ o još jednom od izuzetno važnih projekata gdje fakultet u suradnji s tvrtkama razvija nova rješenja koja će naći svoju primjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

“Slavonija je poljoprivredni kraj i upravo zbog toga mi imamo nekakvu odgovornost da u tom području razvijamo projekte“, poručio je dekan, prenosi Agroklub.com.

Podijeli objavu