Naslovnica POLITIKA Pismo Bidenovog državnog tajnika razveselilo Čovića: Amerika je naš najvažniji geopolitički i...

Pismo Bidenovog državnog tajnika razveselilo Čovića: Amerika je naš najvažniji geopolitički i geostrateški partner

Podijeli objavu

Sjedinjene Američke Države su, uz EU, naš najvažniji geopolitički i geostrateški partner. To su naši prijatelji koji su nebrojeno puta do sada pružili ruku našoj zemlji.

Pozdravljam pismo američkog državnog tajnika, gospodina Anthonyja Blinkena koje se savršeno nadovezuje na sve ono što ja osobno, kao i legitimni predstavnici hrvatskog naroda ističemo već duže vrijeme.

Njegove izjave uzimamo kao snažan motiv da ključna politička pitanja konačno privedemo kraju. Jasno je istaknuto kako nitko to neće učiniti za nas, nego da je to naša odgovornost u kojoj oni samo mogu pomoći.

Implementacijom ključnih odredbi u predmetima “Ljubić” i “Sejdić i Finci” mi započinjemo novu eru europske Bosne i Hercegovine. Ukoliko je potrebno odraditi i minimalne ustavne korekture mi ćemo to i uraditi.

Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje je ustavna, društvena i politička srž Bosne i Hercegovine. To ističu odluke i Ustavnog suda BiH kao i Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Prilagodbom neustavnih odredbi Izbornog zakona BiH jačamo natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda uz omogućavanje svima da se kandidiraju i da mogu biti birani.
To su načela demokracije koja ističu i državni tajnik Blinken i institucije EU. Strateško savezništvo sa SAD i EU je potvrđeno Sporazumom u Mostaru u lipnju prošle godine koji smo skupa parafirali i obvezali se provesti i implementirati do kraja.

Legitimna volja da vas netko predstavlja, bez diskriminacije bilo koga, je temeljno ljudsko i demokratsko pravo i to jasno prepoznaje gospodin Blinken kojemu se ovim putem zahvaljujem što je i na ovakav način uputio jedan snažan motiv za postizanje konačnog i održivog rješenja, kao i privrženosti europskoj perspektivi naše domovine Bosne i Hercegovine.

Blinken: Daytona II neće biti, potrebno izmijeniti Izborni zakon po presudi Ustavnog suda BiH

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem se dotakao mnogih aktuAlnih tema i problema sa kojima se trenutno suočava ova država.

Na početku pisma koje je upućeno Miloradu Dodiku, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, Blinken je podsjetio kako su Sjedinjene Američke Države bile važan partner u kreiranju Daytonskog mirovnog sporazuma, ali da se od samog početka znalo da će ga vremenom biti potrebno mijenjati.

“Prije 25 godina, SAD su sudjelovale u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ponosni smo na ulogu SAD-a i doprinos koji smo imali da okončamo rat u BiH i osiguramo mir. Daytonski sporazum napravio je odličan temelj na kojem se Bosna i Hercegovina gradila što je omogućilo državi da uspostavi održiv put prema članstvu u Europskoj uniji te snažniju saradnju sa NATO savezom. Naravno, od samog početka se znalo da Daytonski sporazum nije ‘usječen u kamenu’ te da će vremenom biti potrebno ga mijenjati”, rekao je Blinken.

Nakon toga, osvrnuo se i na nedostatke samog sporazuma i potrebne izmjene kako bi se omogućili ravnopravni izbori.

“Neki nedostaci trenutnog uređenja Bosne i Hercegovine pokazali su se i kroz presude Europskog suda za ljudska prava, što uključuje i sporazum Sejdić-Finci. Problemi koji su proizašli iz ovog slučaja moraju se riješiti. Ove probleme ne može riješiti samo zakonodavstvo. Potrebno je izvršiti manje izmjene ustava, kako bi se izvršila reforma izbornog sustava sukladno pravilima Europske unije i odlukama Europskog suda. Podržavamo i izmjene Izbornog zakona kako bi se provele presude Ustavnog suda BiH (op.ur. Presuda u predmetu Ljubić) što bi dovelo do toga da sljedeći izbori 2022. godine budu povijesni kada su u pitanju sloboda, jednakost i ravnopravnost“, navodi državni tajnik SAD-a.

Blinker je naglasio ikako od “Daytona 2” neće biti ništa, te da se lideri moraju fokusirati na manje ali znatno realnije reforme.

“Ovo je godina mogućnosti. Izbori ne mogu lišiti obveze lidera da mijenjaju stanje u državi. Posljednji primjer za to jeste i dogovor u Mostaru koji pokazuje da stranke imaju kapacitet da riješe kompleksne probleme kroz kompromis i pregovore. Znam da postoje ljudi u BiH koji pozivaju na strpljenje, kao i oni koji vjeruju da SAD i Europska unija pripremaju ‘Dayton 2’ kako bi promijenili trenutno odnose u državi. Vidjeli smo da su prethodne reforme u BiH bile bezuspješne zbog toga što se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom. Sjedinjene Američke Države vjeruju da se potrebno usredotočiti na implementaciji manjih ali značajnih ustavnih, izbornih, ekonomskih i drugih reformi kako bi osigurali prava svih građana u izbornom procesu, unaprijedili integritet sudstva, smanjili mogućnost korupcije i poboljšali ekonomski oporavak i počeli vraćati povjerenje građana. To su ostvarivi ciljevi koji zahtjevaju samo političku volju i kompromis”, naglasio je Blinken.

Podijeli objavu