Naslovnica POLJOPRIVREDA Pučka izreka: Bolje da te nije, nego da te ožujsko sunce grije

Pučka izreka: Bolje da te nije, nego da te ožujsko sunce grije

Podijeli objavu

Proteklih sedam dana bilo je neuobičajeno hladno za drugu polovicu ožujka. Dnevne su temperature zraka narasle u gorju do 10℃, a na istoku i zapadu samo do 11℃. No, na otocima je izmjereno 15℃. Jutra su bila vrlo hladna.

Pri tlu se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustila u Šibeniku na -5℃, Pazinu i Slavonskom Brodu -9℃, Gospiću -10℃, a u Varaždinu i na -11℃.

Šteta na voćkama koje su u fazi cvatnje, te na povrću uzgajanom na otvorenom sigurno ima. Oborine uzduž Jadrana nije bilo. Ukupno je na istoku izmjereno 2 do 6 mm, a u gorju i zapadu samo 1 do 2 mm oborine. Upravo zato, biljke s kratkim korijenovim sustavom na lako propusnim tlima trpe od nedostatka vode u tlu. Tijekom petka i subote bilo je i pojave snijega koji se na tlu zadržao ne samo u gorju, već ponegdje i u nizinama. Pomalo neuobičajeno, snijeg je padao na prvi dan astronomskog početka proljeća.

U danima koji dolaze temperature zraka polako će rasti. Jutra s negativnim vrijednostima na zapadu i istoku očekujemo sve do petka kad će i dnevne temperature narasti u gorju do 10℃, a na istoku i zapadu do 18℃. Najviše sati sijanja Sunca očekujemo tijekom petka i subote. Oborine, ali u vrlo malim količinama očekujemo samo u gorju, te na zapadu u noći sa subote na nedjelju.

Vrijedno je istaknuti kako će sjetveni sloj tla na istoku i zapadu, a pogotovo uzduž Jadrana sve do sredine idućeg tjedna biti već pomalo suh. Savjetujemo da se posijane povrtlarske kulture navodnjavaju. Ne zaboravimo i posađene lozne cijepove, ali i mlade voćke zaliti.

Suhe i sunčane dane trebalo bi iskoristiti za čišćenje zapuštenih oranica vinograda i voćnjaka, a kojih posljednjih godina ima sve više. Kako vode nema i u odvodnim kanalima, savjetujemo da se i oni očiste od žbunja. Ne zaboravimo obaviti gnojidbu vinograda i voćnjaka.

Jedna stara pučka izreka kaže: “Bolje da te nije, nego da te ožujsko sunce grije”. Upravo zato, grijanju Sunca još ovih nekoliko dana u ovom mjesecu ne bi se trebali veseliti.

Dražen Kaučić / Agroklub.com

Podijeli objavu