Naslovnica POLITIKA Putin spašava EU: U kolovozu 2020. su ga ismijavali…

Putin spašava EU: U kolovozu 2020. su ga ismijavali…

Podijeli objavu

Kada je  11. kolovoza prošle godine predsjednik Rusije Vladimir Putin ustvrdio da je ta zemlja registrirala prvo cjepivo protiv koronavirusa u svijetu, u Europi i ostatku svijeta ta informacija je naišla na podsmjeh.

Danas, šest mjeseci kasnije, Rusija je slamka spasa za Europu. Od najavljenih i razvikanih zapadnih cjepiva nema ništa ili ne mogu isporučiti dogovorene količine, pa su države pojedinačno krenule u razgovore s Moskvom.  U susjedstvu već su Mađarska i Srbija krenule s cijepljenjem sa Sputnik V cjepivom, a manja količina pristigla je i u Bosnu i Hercegovinu, točnije u Repuubliku Srpsku.

Sinoć je medijima objavljena informacija kako je i Hrvatska s Rusijom dogovorila nabavku  cjepiva.

U Hrvatsku stiže i do dva milijuna doza Sputnika V

U Hrvatsku bi već u sljedećim tjednima mogla stići i do dva milijuna doza ruskog cjepiva Sputnik V. S ruskom je stranom sve dogovoreno u diplomatskim razgovorima i sada još samo preostaju regulatorni faktori koje treba zadovoljiti kako bi se rusko cjepivo uvezlo u Hrvatsku.

Portalu Index je to potvrđeno iz izvora bliskog vrhu vlade.

Rusija je potpuno otvorena za suradnju, no sada Hrvatskoj prije uvoza cjepiva preostaje rješavanje regulatornih pitanja koja su uvjet za to da Sputnik V dođe u Hrvatsku.

Prema neslužbenim informacijama Indexa, Hrvatska neće čekati da rusko cjepivo odobri Europska agencija za lijekove (EMA).

Kako se očekuje da će EMA odluku donijeti tek u travnju, domaća Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) će u najskorijem roku, moguće već ovoga tjedna, donijeti odluku o tome hoće li se odobriti Sputnik V.

Uvjet za uvoz ruskog cjepiva kroz interventni uvoz (što je mnogo jednostavniji proces od procesa odobrenja cjepiva koje uključuje detaljnu provjeru svih podataka o kakvoći, sigurnosti i djelotvornosti cjepiva) da na tržištu ne postoje cjepiva za istu indikaciju.. Iako na tržištu postoje takva cjepiva, nema ih u dovoljnim količinama. Upravo to bi trebao biti glavni argument za interventni uvoz Sputnika V u Hrvatsku.

Brotnjo.info

Podijeli objavu