Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Sa ili bez šećera: Donosimo 7 razloga zašto je kava zdrava!

  Sa ili bez šećera: Donosimo 7 razloga zašto je kava zdrava!

  Podijeli objavu

  Stručnjaci se do nedavno nisu mogli dogovoriti je li kava uistinu dobra za zdravlje ili ne. Zadnja i najnovija istraživanja potvrđuju da je kava dobra za zdravlje, no naravno, ne bilo koja.

  Najbolja kava je ona koja je minimalno obrađena i najsličnija izvornom obliku. Također je sve poznatija činjenica da je kava voće, a svi znamo da je voće zdravo.

  Donosimo 7 razloga zašto je kava zdrava!

  1. Čuva zdravlje mozga

  Osim što nas razbuđuje, kava pogoduje zdravlju mozga. Aktivni sastojak u kavi je kofein, stimulans koji je najčešće konzumirana psihoaktivna supstanca na svijetu. Primarni mehanizam kofeina u mozgu blokira učinke adenozina. Time kofein povećava oslobađanje drugih neurotransmitera poput dopamina. Kofein može poboljšati raspoloženje, pravovremeno reagiranje, pamćenje, budnost i opću kognitivnu funkciju.

  1. Topi masne naslage i poboljšava tjelesnu učinkovitost

  Postoji dobar razlog zašto kofein nalazimo u većini proizvoda za gubitak kilograma. Kofein djeluje na živčani sustav, ubrzava metabolizam i povećava oksidaciju masnih kiselina. Kofein također može poboljšati fizičke performanse vježbanja za 11 do 12%.

  1. Može drastično smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

  Dijabetes tipa 2 je povezan s lošim životnim stilom i sve je rašireniji oblik bolesti. U istraživanjima je dokazano da kava smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za 23 do 67%. Ljudi koji piju nekoliko šalica kave dnevno imaju znatno manju vjerojatnost da će oboljeti od dijabetesa tipa 2.

  1. Smanjuje rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

  Kava pogoduje zdravlju mozga i u starijoj dobi. Alzheimerova bolest je najčešći neurodegenerativni poremećaj u svijetu i vodeći uzrok demencije. Osobe koje piju kavu imaju u prosjeku 60% manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti.

  Parkinsonova bolest je drugi najčešći neurodegenerativni poremećaj. Kava može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti za 32 do 60%.

  1. Kava štiti jetru

  Jetra je izvanredan organ koji obavlja stotine vitalnih funkcija u tijelu. Vrlo je ranjiva na prekomjernu konzumaciju alkohola i fruktozu. Ciroza jetre je krajnji stupanj oštećenja ovog organa zbog alkoholizma i hepatitisa. Istraživanja pokazuju da kava može smanjiti rizik od ciroze za čak 80%. Kava također može smanjiti rizik od raka jetre za 40%.

  1. Kava može smanjiti rizik od prerane smrti

  Kava je povezana s nižom stopom smrtnosti. Ovo posebno vrijedi za osobe oboljele od dijabetesa tipa 2.

  1. Kava je puna hranjivih tvari i antioksidansa

  Zrno kave sadrži veliku količinu vitamina i minerala.

  Šalica kave sadrži:

  • 6% RDA ( ) pantotenske kiseline (vitamin B5).
  • 11% RDA riboflavina (vitamin B2).
  • 2% RDA niacina (B3) i tiamina (BI).
  • 3% RDA kalija i mangana.

  Kava je najveći izvor antioksidansa u zapadnjačkoj prehrani, i to iznad voća i povrća.

  Da biste sačuvali zdravstvene prednosti, nemojte stavljati šećer u kavu. Ako utječe na vaš san, nemojte ju piti nakon 14 sati – piše Centar zdravlja.

   

   

  Podijeli objavu