Naslovnica Obavijesti UPOZORENJE! Zaštitite vodomjere i vodovodne instalacije od smrzavanja

UPOZORENJE! Zaštitite vodomjere i vodovodne instalacije od smrzavanja

Podijeli objavu

Budući da je u sljedećih desetak dana najavljen veliki pad temperatura zraka iz Javnog poduzeća Broćanac Čitluk obaviještavaju svoje cijenjene potrošače kako je potrebno povesti računa o vodomjerima i vodovodnim instalacijama u kućama i stanovima kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja istih.

Kako bi se izbjegla opasnost od smrzavanja vode, vodoopskrbni sustav je projektiran na način da je osiguran kontinuirani protok vode, a vodovodne cijevi se polažu na propisanu dubinu unutar tla gdje su temperature više od temperature zraka.

Kako se ne bi morali tijekom niskih temperatura suočiti s troškom kojeg uzrokuje puknuće smrznute cijevi internih vodovodnih instalacija (pogotovo ako su cijevi plitko postavljene ili prolaze negrijanim dijelovima objekta kao što su garaže, podrumi i dvorišta), pročitajte važne savjete da se izbjegne smrzavanje vodovodne cijevi u vašem domu:

  • Provjerite jesu li vodomjerna okna dobro zatvorena, a u slučaju ekstremno niskih temperatura zaštitite instalacije unutar vodomjernih okna npr. dekama, tkaninama, stiroporom ili staklenom vunom.
  • Ispustite vodu iz slavina u dvorištu.
  • Interne vodovodne cijevi koje nisu na propisnoj dubini a vode do garaža i dvorišnih objekata koji se ne griju, ispraznite ili toplinski izolirajte
  • U vikendicama i ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje, te ako odlazite na duži put, zatvorite ventil iza vodomjera i ispustite vodu kako bi s spriječilo smrzavanje vode.
  • Pripazite da se vodomjeri ne smrznu u prostorima s nezaštićenim otvorima (razbijeni prozori i sl.)
  • Pronađite ventil iza vodomjera kako biste na vrijeme zatvorili dotok vode u slučaju puknuća cijevi i time smanjili materijalnu štetu.

Brotnjo.info

Podijeli objavu