Naslovnica POLJOPRIVREDA Preporuke u maslinicima za mjesec veljaču  

Preporuke u maslinicima za mjesec veljaču  

Podijeli objavu

Tijekom veljače jedna o glavni agrotehnički radnji u masliniku je osnovna gnojidba sa naglaskom na dušična gnojiva, ova radnja se obavlja ukoliko nismo obavili gnojidbu u mjesecu studenom ili siječnju.

Gnojidba se obavlja u prvoj i drugoj dekadi mjeseca veljače, jer u pojedinim slučajevima krajem mjeseca moguća je pojava vegetacije. Veljača je također mjesec u kojem dolazi do diferenciranja pupova masline, pa bi prva rezidba na rod trebala krenuti u ožujku.

Pri gnojidbi se obavlja i plitko rahlenje tla ,te otklanjanje korovne vegetacije ukoliko je prisutna. Svakako ne izbjegavati gnojidbu organskim gnojivima, gnojivima koji su u procesu nastanka ostala bogata mikroorganizmima koji utječu na biologiju tla.

U veljači vrši se vizualni pregled stabala na prisustvo „čađavica“ ,saprofitskih gljiva, a zaštita masline se obavlja sa bijelim uljem u koncentraciji od 1,5 %.
Dok se zaštita od paunova oka (Spilocaea oleagina) i maslinovog medića (Saissetia oleae) obavlja sredstvima na bazi mineralnih ulja, aktivne tvari dimetoata i bakrenim pripravcima kada je riječ o paunovom oku (Spilocaea oleagina).

Kada je riječ o rezidbi u veljači slična je onoj u mjesecu siječnju i odnosi se na obnovu maslinika. Obnova maslinika prije svega se zasniva na procjeni kondicijskog stanja stabla. Ukoliko je došlo do raznoraznih lomova grana od divljači, snijega i dr. Rezidbom ovih grana pomlađuje se maslinik kao i pomlađivanje zapuštenih, stradalih i neproduktivnih stabala. One grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje se prstenuju. Prstenovanjem pomlađujemo stablo za slijedeću godinu. Također se rezidbom pomlađuju starije masline iz panja ili guke, te one koje su opožarene tijekom ljeta.

Uskladišteno maslinovo ulje provjeravamo pregledom u skladišnim posudama i prostorijama te provjeravamo kvalitetu prije punjenja u boce i drugu ambalažu.
Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma u agro-centrima.

Autori: dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agro i mr.sc. Marija Prlić dipl.ing.agro / FAZ.ba

Podijeli objavu