Naslovnica POLITIKA Selmo u svom filmu: Tzv. migrante rasporediti u područja s hrvatskom većinom

Selmo u svom filmu: Tzv. migrante rasporediti u područja s hrvatskom većinom

Podijeli objavu

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u razgovoru za N1 ocijenio je da je situacija s migrantima u BiH znatno bolja nego li ranijih mjeseci, dok su uvjeti u improviziranom kampu Lipa dosta bolji po mišljenju nadležnih, ali i predstavnika EU i drugih organizacija koji se bave ovim problemom.

Cikotić je kazao da je kod rješavanja migrantske krize nastojao da funkcionira država, te da se u proteklih nekoliko mjeseci unaprijedila suradnja Ministarstva sigurnosti s Predsjedništvom BiH, Vijećem ministara, Parlamentom i drugim – nižim razinama vlasti.

“Situacija koja je vezana za improvizirani kamp Lipa je kompleksna i imamo različitih ocjena, nisu to standardni uvjeti. Predstavnici Europe su začuđeni i iznenađeni. Zadovoljni su ovim što sada vide. Uvjeti u šatorima su sada prihvatljivi u smislu da su kvalitetno izolirani, imaju kvalitetne podove, vreće, madrace, grijanje, uvjeti za higijenu postoje, ishrana – imaju tri obroka dnevno. Uvjeti su po našoj ocjeni i mišljenju kompetentnih predstavnika međunarodne zajednice koji se bave ovim pitanjem – sasvim prihvatljivi”, rekao je Cikotić.

U BiH nisu nikakvi migranti, već osobe financirane iz Pakistana i Afganistana!

Kazao je da je Ministarstvo sigurnosti inzistiralo na organiziranom i planskom tretiranju migrantske krize.

“Mi smo inzistirali na organiziranom i planskom tretiranju migranata. Ocijenili smo da je i za građane USŽ-a bolje da su migranti osigurani u zatvorenom prostoru, nego da slobodnim kretanjem proizvode opasnost. Niste s naše strane mogli čuti nikakve naše ružne kvalifikacije. Mi imamo komunikaciju na razini koja je potrebna da se bavimo ovim, ona je funkcionalna, prisutna i pristojna. Mnogi od nas moraju isključiti osobne odnose zbog odgovornosti posla kojim se bave”, dodao je ministar sigurnosti za N1.

Cikotić je kazao da su nastojali – da funkcionira država.

“Nastojali smo da funkcionira država, da se hijerarhija odgovornosti i nadležnosti institucija poštuje. To smatramo važnim elementima funkcioniranja bilo koje razine vlasti. Lako je prepoznati tko je vodio računa o postojanju odgovornosti, a tko je ovlasti prekoračivao”, poručio je.

Gost emisije N1 na 1 je rekao da se stvaraju uvjeti za organizirano rješenje ove složene situacije, te da na mnogim razinama vlasti ne postoji volja za rješenjem. Na pitanje novinarke N1 čiju podršku ima – a tko je vršio opstrukcije, kazao je:

“Pitanje provocira odgovor koji bi stvarao podjele. Tražite odgovornost za one koji ne sudjeluju i satisfakciju za one koji sudjeluju. Imao sam podršku Predsjedništva, Vijeća ministara, Parlament pokazuje interes i niže razine vlasti. Imao sam osporavanja odluka i postupaka na svim ovim razinama. Pozitivni i negativni elementi našeg sustava i stanja se vrlo očigledno vide na mnogim aspektima ove krize. Predsjedništvo, koliko je god izostajalo ranije da se donese odluku o angažiranju OS BiH, Vijeće ministara odbijalo da prihvati donošenje nekih akata, odluke za prijem novih policajaca u Graničnu policiju, u prethodnih nekoliko mjeseci se sve to dogodilo”, pojasnio je Cikotić.

Vijeće ministara je usvojilo akcijski plan i formiralo radnu grupu o izradi strategije, napomenuo je i dodao da je proglašen centar izvan gradske sredine.

“To su elementi novog pristupa upravljanja migracijama. Trebat će još mjeseci, možda i godine da se teret krize rasporedi. Napravili smo plan u okviru Ministarstva, nastojat ćemo i očekujemo da ćemo imati podršku i razumijevanje da se prihvatni centri rasporede i na istočnoj granici, sjevernoj, južnoj, što bi značilo da Republika Srpska i županije s hrvatskom većinom preuzmu manji dio tereta”, najavio je Cikotić.

Istaknuo je i neophodnost formiranja posebnog tijela koje će se baviti pitanjima migracija i azila.

“Sada nemamo političku volju, zakone koji su primjenjivi, nemamo ni tijelo koje je odgovorno za upravljanje migracijama”, dodao je, rekavši da se razmišlja se o novim agencijama, jer su trenutne potkapacitirane.

“Ne vidim da se na agilan način radi na Zakonu o strancima, azilu, kontroli državne granice – jer aktualni nemaju potencijal da odgovore na ovakav broj ilegalnih migranata koji prelaze granicu i da te službe imaju broj ljudi da urade sve aktivnosti koje su vezane za identifikaciju, praćenje smještaja”, naglasio je Cikotić za N1.

Pojasnio je da je fizički teško zatvoriti granicu u potpunosti, te da su mnoge države već to pokušale ogradama i betonima, ali nisu uspjele. Ipak, pojačana je kontrola istočne granice.

“Angažirali smo EUFOR da u granicama svog mandata nadzor i obavještajni rad na istoku stavi u funkciju kontrole granice. Uključili smo OSA-u i agencije za primjenu zakona da rade na hapšenju kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem migranata”, izjavio je.

Sve to je, prema ocjeni Cikotića, utjecalo na smanjenje broja migranta u Bosni i Hercegovini, smanjilo je njihov prosjek kretanja u BiH, a u svemu je pomogla i zima. Istaknuo je Cikotić da se do sada pokazalo da 90 posto migranata ipak završi na željenim lokacijama, te da je to tok kojim se neminovno ide, i podsjetio da migracije se ne mogu promatrati samo kao sigurnosni problem – nego je to tektonski – globalni proces.

Za N1 je otkrio da u BiH trenutno boravi ispod 7.000 migranata. 4.500 na prostoru ŽS, 2.500 na prostoru USŽ. U kampu Lipa ih je blizu četveroznamenkastog broja, između 980 i 990 migranata.

HMS.ba

Podijeli objavu