Naslovnica Obavijesti Osobe koje su krv darovale deset puta oslobođene su plaćanja premije za...

Osobe koje su krv darovale deset puta oslobođene su plaćanja premije za 2021. godinu

Podijeli objavu

Na inicijativu Ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, na osmoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije održanoj 29.12.2020. godine, zastupnici su dali suglasnost na izmjenu Odluke o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba Zavoda u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ i Financijski plan Zavoda za 2021. godinu.

Izmjenom Odluke, pored djece do navršene 18. godine života, osobnog sudjelovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) u troškovima zdravstvene zaštite oslobođeni su i dragovoljni darivatelji krvi koji su krv darivali deset i više puta s tim da su u prethodnoj godini krv darivali najmanje jednom.

Također, osobnog sudjelovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) su trajno oslobođeni i dragovoljni darivatelji krvi s pedeset i više darivanja.

Prema podatcima koje je Zavod dobio iz transfuzijskih centara Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Kantonalne bolnice dr. „Safet Mujić“ Mostar riječ je o cca. 2300 osiguranika na koje se odnosi izmijenjena Odluka.

Stručna služba Zavoda će do 15.01.2021. godine dobivene podatke učitati u Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS) i isti će biti dostupni (vidljivi) svim ugovornim zdravstvenim ustanovama u HNŽ.
Kako bi osiguranici provjerili nalaze li se na popisima koje je Zavod dobio od transfuzijskih centara (dobiveni popisi nisu potpuni) potrebno je da kontaktiraju Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ na jedan od sljedećih načina:
– telefonski pozvati najbliži područni ured Zavoda;
– na mail adresu Zavoda info@zzo.ba uputiti pisani zahtjev za provjeru podatka jesu li na popisu ili nisu;
– telefonski pozvati Zavod na broj 036/ 355 – 272 ili 036/ 446 – 244.

Ukoliko se ne nalaze na dostavljenim popisima osiguranici će biti upućeni u način postupanja kako bi ostvarili pravo koje im pripada.

Dragovoljni darivatelji krvi koji ne ispunjavaju uvjete propisane Odlukom (deset i više darivanja krvi uz obvezan uvjet barem jednog darivanja krvi u 2020. godini) kao i ostali osiguranici premiju osiguranja za 2021. godinu mogu pribaviti tijekom redovite distribucije, a najkasnije do 26.02.2021. godine (petak) kada je posljednji dan redovite distribucije premije osiguranja za 2021. godinu.

Također, dragovoljni darivatelji krvi koji su oslobođeni plaćanja premije, a već su uplatili premiju osiguranja za 2021. godinu potrebno je da nazovu najbliži područni ured Zavoda kako bi dobili upute za daljnje postupanje – priopćeno je.

Podijeli objavu