Naslovnica GOSPODARSTVO BiH mijenja zakon kako bi stala u kraj “divljim” prijevoznicima

  BiH mijenja zakon kako bi stala u kraj “divljim” prijevoznicima

  Podijeli objavu

  Bosna i Hercegovina se nakon brojnih apela javnih prevoznika odlučila smilovati i krenuti u borbu protiv nelojalne konkurencije koja godinama “na divlje” vlada po lokalnim i međunarodnim cestama.

  Ovaj problem je posebno došao do izražaja u vrijeme pandemije korona virusa, gdje je usljed brojnih zabrana i ograničenja došlo do pada u broju putnika, a samim tim i prihoda onih poduzeća i prijevoznika koji posluju u skladu sa zakonom – piše Capital.

  Naime, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH spremilo je izmjene Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, kojima će konačno pokušati uvesti red u ovoj oblasti.

  Uspješno otkrivanje divljih prevoznika do sada se uglavnom zasnivalo na suradnji s putnicima.

  U procesu dokazivanja morao je postojati dokaz o plaćenoj usluzi, karta kod putnika ili njegova izjava da je platio prijevoz. Često ispektori nisu imali na osnovu čega djelovati pa su im ruke bile vezane.

  Međutim, novim zakonskim rješenjem dokazivanje bi trebalo biti mnogo lakše, jer se nadzornim tijelima daju nove ovlasti i smjernice preko kojih će se utvrđivati i sankcionirati nelegalni prevoznici.

  Tako će na primjer svako tko ne posjeduje odobrenje za tu vrstu prevoza, a više puta mjesečno ide sličnim pravcem preko graničnog prelaza i najmanje jednom tjedno prijeđe granicu u dolasku i odlasku, smatrati nelegalnim prijevoznikom.

  Također, pozornost će se obraćati i na putnike, gdje će se tražiti veza između njih i vozača, kako bi se otklonila sumnja da se prijevoz vrši u nekomercijalne svrhe. U slučaju da se oni ne budu mogli povezati na bilo koji način, postojat će osnova za djelovanje.

  Vozač bez dozvole za prevoz putnika bit će kažnjen od dvije do pet tisuća maraka i sve do okončanja postupka bit će isključen iz prometa što do sada nije bio slučaj.

  Obrazlažući predložene izmjene, u resornom ministarstvu kažu kako su bili prinuđeni reagirati jer je u proteklom razdoblju stigao veliki broj pritužbi onih prevoznika koji legalno posluju.

  “Kontrolom i nadzorom već godinama se pokušava spriječiti ovaj nelegalni prijevoz putnika, koji za posljedicu može imati blokadu legalnog obavljanja ovog prijevoza te dovesti u pitanje opstanak prijevoznika koji rade na način propisan Zakonom i izvršavaju svoje obveze u pogledu plaćanja svih financijskih obveza. Nažalost, uz sve preduzete aktivnosti ovaj problem se ne smanjuje te je Ministarstvo pripremilo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu kojim će se propisati jasno postupanje u slučaju utvrđivanja obavljanja prijevoza suprotno Zakonu, te izricanje sankcija za nedozvoljeno postupanje”, kažu u ministarstvu.

  Capital.ba

  Podijeli objavu