Naslovnica POLITIKA Politička borba za Mostar: 30 dana kampanje u najvažnijem gradu za Hrvate...

Politička borba za Mostar: 30 dana kampanje u najvažnijem gradu za Hrvate u BiH

Podijeli objavu

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH objavilo je da, u skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. u Gradu Mostaru koji će biti održani u nedjelju, 20. prosinca 2020., danas, 20. studenog 2020., službeno počinje izborna kampanja i traje do 19. prosinca 2020. do 7
sati kada počinje izbornašutnja.

Po odredbama Izbornog zakona BiH izborna kampanja je definirana kao “razdoblje u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima”.

Političke stranke, koalicije, liste neovisnih kandidata i neovisni kandidati imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju; organizirati i održavati javne skupove na kojima mogu slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača i tiskati i dijeliti plakate, postere i druge materijale u vezi sa izbornom kampanjom.

Kandidat za gradonačelnika: Dr. Mario Kordić nositelj liste HDZ BiH u Mostaru

Nadležna gradska tijela dužna su osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima koji su ovjereni za sudjelovanje na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Političkim subjektima je zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje; vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna (rodna) ravnopravnost, te postavljanje tiskanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim razinama, javna poduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Također, zabranjeno je nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini; ometati skupove drugih političkih subjekata, kao i poticati druge na takve aktivnosti; sprječavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, te lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana na koju SIP BiH posebno skreće pažnju je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. SIP BiH pozvao je političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i neovisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju. Pozvani su i predstavnici medija i birači da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces u Gradu Mostaru proteknu u demokratskom okruženju, priopćeno je iz SIP-a.

Podijeli objavu