Naslovnica Povijest 29. obljetnica pada grada Vukovara

29. obljetnica pada grada Vukovara

Podijeli objavu

Vukovarci, domovinska i iseljena Hrvatska danas se s pijetetom prisjećaju 18. studenoga 1991. godine, dana kad je prije 29 godina pao Vukovar.

Punih 87 dana grad heroj odolijevao je srbočetničkim napadima. Stanovnici Vukovara tri su mjeseca proživljavali pakao, a kad je 18. studenog Vukovar pao – najgore je tek došlo. 22.000 stanovnika protjerano je iz grada, a JNA i paravojne jedinice počinile su najveći pokolj u Domovinskom ratu.

Više od 200 ranjenika iz vukovarske bolnice, odveli su na farmu Ovčara. Zarobljenike su potom pogubili i tijela bacili u jamu.

FOTO: Brotnjo se večeras prisjetilo žrtve Vukovara

Opsada grada počela je 25. kolovoza 1991. godine. Dvije tisuće slabo naoružanih branitelja protiv gotovo 30.000 vojnika moćne JNA. Njihov plan da Vukovar zauzmu brzo – izjalovio se. Nakon što je na Trpinjskoj cesti skupina Blage Zadre zaustavila napad tenkova – ulica je dobila naziv groblje tenkova, a Vukovar postao simbol otpora moćnom neprijatelju. Vukovar se branio punih 87 dana – i onda doživio herojski poraz. Bio je to kraj najveće i najkrvavije bitke Domovinskog rata.

Međunarodnim promatračima i UN-u zabranjen je pristup pa Šljivančaninu ništa nije stajalo na putu da provede stravičan pokolj civila.

Na kraju – 3 i pol tisuće žrtava. Svaki četvrti poginuli u ratu – život je izgubio u Vukovaru.

Brotnjo.info

Podijeli objavu