Naslovnica GOSPODARSTVO U Mostaru prosvjedovali zdravstveni radnici

  U Mostaru prosvjedovali zdravstveni radnici

  Podijeli objavu

  Mirnim prosvjedom jutros su zdravstvenici djelatnici u Hercegovačko neretvanskoj županiji (HNŽ) upozorili na bahati odnos resornog ministra zdravstva Gorana Opsenice posebno sektora rada pri Ministarstvu zdravstva i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije prema radnicima zaposlenim u zdravstvu.

  Predsjednik nezavisnog radnika zaposlenih u zdravstvu Dalibor Vuković rekao je kako ih razočorava odnos Vlade prema medicinskim radnicima – piše Bljesak.info.

  ”Nitko od predstavnika vlasti nam se nije obratio. To dovoljno govori o odnosu resornog ministra zdravstva, premijera i svih ministara o tome što misle o radnicim zdravstvu”, rekao je Vuković.

  Naveo je kako slijedi generalni štrajk.

  ”S ovog mjesta im poručujem – sljedeći korak je generalni strajk. Nećemo im dati mira dok ne potpišemo kolektivni ugovor”, dodao je Vuković.

  Predsjednik Sindikata SKB Mostar Ivica Anić također je razočaran odnosom Vlade.

  ”Vlada ne odgovara na naše dopise, svaki naš dopis mi moramo slati inspektoru rada ili 10 dopisa poslati da bi oni odgovorili na jedna. To je dokaz koliko su im heroji u bijelom važni”, rekao je Anić.

  ”Mislili smo da će barem danas pokazati dostojanstvo i obratiti nam se, ali očito ništa od toga”, dodao je.

  Medijima se obratio ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u Vladi HNŽ Goran Opsenica.

  ”Vlada je Sindikatu poslala Zaključak u kojemu je definirala prijedlog koji se odnosi na pocećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to dano Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Ja sam Sindikatu pisao da mi nismo dobili službeno očitovanje da li oni pruhvaćaju taj prijedlog. U slučaju da prihvate potpisali bi kolektivni ugovor, a ukoliko ne prihvate ja sam im obećao da ću pokrenuti na Vladi imenovanje pregovaračkog tima i određivanje datuma pregovora. Oni su tražili pojašnjenje jučer, na naš Zaključak, ministarstvo je pojašnjenje vratilo uredu Vlade, a Sindikat tvrdi da nisu dobili pojašnjenje, iako je u Zaključku jasno napisano što im se nudi”, rekao je Opsenica.

  ”Nažalost oni koji bi trebali poštivati i provoditi zakon, oni ga prvi krše. Zar nije tužno i žalosno da se na ovakav način, pogotovo u ovakvo teško vrijeme traže prava radnika”, objavio je Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

  Sindikat navodi kako je Mirovno vijeće imenovano 12. listopada ali da se nije učinilo ništa po pitanju rješavanja spornih pitanja.

  Zdravstveni djelatnici su, u sklopu današnjeg provjeda, dali podršku kolegama u COVID bolnici, ispred koje su se zaustavili i zapljeskali kolegama – piše Bljesak.info.

  Podijeli objavu