Naslovnica POLJOPRIVREDA Globalna proizvodnja vina i dalje u padu

Globalna proizvodnja vina i dalje u padu

Podijeli objavu

Globalna proizvodnja vina ostat će ispod petogodišnjeg prosjeka i ove godine. Umanjena je malim količinama iz Južne Amerike i ograničenjima u državama Europske unije nakon što je kriza zbog koronavirusa smanjila prodaju, priopćila je Međunarodna organizacija za vino i vinogradarstvo (OIV).

U početnim procjenama za 2020. godinu, ovogodišnja svjetska proizvodnja ograničena je na količinu između 253,9 i 262,2 milijuna hektolitara, s prosječnom prognozom na 258 mil.hl – piše Agroklub.

Manje vina zbog pandemije

Bila je to druga uzastopna godina da je globalna proizvodnja ovog pića ostala ispod prosjeka nakon što je porasla na gotovo rekordan maksimum u 2018. godini, priopćila je ova organizacija sa sjedištem u Parizu.

Treba podsjetiti da je 2019. pala na 260 mil. hl , što je bilo smanjenje od 35 mil. hl, odnosno 11,5% manje u usporedbi s rekordnom 2018. godinom.

“Ovo se ne mora nužno smatrati lošom viješću za vinski sektor, s obzirom na trenutni kontekst gdje geopolitičke napetosti, klimatske promjene i pandemija Covid-19 generiraju visok stupanj nestabilnosti i nesigurnosti na globalnom tržištu”, tvrde iz OIV-a.

Vinogradari u EU su imali koristi od dobrih vremenskih uvjeta, ali proizvodnja je i dalje niža od prosjeka, jer su je vinari i vlade susprezali, kako bi ujedno smanjili negativan utjecaj pandemije. Primjerice, u Francuskoj su proizvođači šampanjca dogovorili reduciranje berbe grožđa za 20% jer se pokušavaju oporaviti od kolapsa prodaje izazvanog koronakrizom.
EU će proizvesti 159 mil. hl?

OIV očekuje da će države EU, koje uključuju tri najveća svjetske vinske sile, Italiju, Francusku i Španjolsku dati 159 mil. hl, što je 5% više u odnosu na 2019. godinu, ali i dalje ispod prosjeka.

Također je zabilježen rast u odnosu na 2019. godinu u zemljama poput Njemačke i to za 8%, Mađarskoj za 22% i Austriji za 10% dok zemlje poput Rumunjske i Grčke bilježe pad za 7 i 2%.

Na južnoj se hemisferi procjenjuje da će ukupna proizvodnja u ovoj godini pasti za 8% u odnosu na prošlu i to na 49 mil. hl, uglavnom zahvaljujući naglim padovima u Argentini za 17%, Čileu 13% te Australiji za 11%.

U Sjedinjenim Državama preliminarne procjene navode da proizvodnja vina iznosi 24,7 mil. hl, što je 1% više u odnosu na 2019. godinu, ali bi se prognoza mogla revidirati kad se sljedećih mjeseci pojave dodatne informacije o učincima šumskih požara u regijama Napa i Sonoma – piše Agroklub.

Podijeli objavu