Naslovnica KORONAVIRUS Švedski model promašaj: Umrlo 5918 ljudi, raste broj zaraženih

Švedski model promašaj: Umrlo 5918 ljudi, raste broj zaraženih

Podijeli objavu

U Švedskoj, zemlji koja je držala otvorenim većinu škola, restorana i tvrtki, u četvrtak je zabilježeno 1.075 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u subotu 596. Budući da se bilježi postupni rast oboljelih od početka rujna ruše se nade u tzv. “imunitet krda”- piše Klix.ba.

Vlasti u toj zemlji žele, prema uputama stručnjaka, primijeniti strategiju zatvaranja gradova kako bi se zaustavilo brzo širenje koronavirusa u zemlji. Potez je prilično iznenađujući budući da su u Švedskoj barovi i restorani bili otvoreni dok je ostatak svijeta nalagao stroge mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javna okupljanja s više od 50 ljudi trenutno su zabranjena. To se odnosi na koncerte, predstave i proteste, ali ne i na firme, trgovačke centre ili privatne događaje. Agencija za javno zdravstvo traži od svih da izbjegavaju događaje s puno ljudi, uključujući zabave, vjenčanja i sprovode.

Vjeruje se kako će nova pravila stupiti na snagu sutra i omogućiti regionalnim zdravstvenim vlastima da zabrane ljudima okupljanja na javnim mjestima poput trgovačkih centara, koncerata i bazena. Ljudima će vjerojatno reći i da izbjegavaju javni prijevoz i posjete staračkim domovima.

Agencija za javno zdravstvo traži od svih da izbjegavaju javni prijevoz ako je to moguće – da pješače, idu biciklom ili privatnim autom. Ako baš moraju koristiti javni prijevoz, preporučuje se da izbjegavaju “prometnu špicu” i drže razmak, kako u sredstvima javnog prijevoza tako i na stanicama.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell smatra da zemlje poput Nizozemske, Španjolske i Francuske trenutno ulaze u drugi val, ali da to nije slučaj i sa Švedskom.

“To bi značilo da se virus znatno širi velikim dijelovima društva, a mi to u Švedskoj nemamo”, rekao je i dodao kako porast slučajeva treba shvatiti jako ozbiljno.

10 milijuna stanovnika, umrlo 5918 ljudi

Švedska sa nešto više od 10 milijuna stanovnika ima 103.200 zaraženih i 5.918 umrlih. Ukoliko se radi uspredba sa zemljama koje imaju približan broj stanovnika poput Portugala koji ima 99.911 zaraženih i skoro 4000 manje umrlih (2.181) ili Mađarske koja ima 46.290 zaraženih i 1.142 umrlih, očito da je švedski model čisti promašaj kojim se nije ništa postiglo, osim što je smrtnost mnogo veća nego u ostatku Europe.

Brotnjo.info

Podijeli objavu