Naslovnica POLITIKA Petrovaradin: Srbija kuću bana Josipa Jelačića predala na upravljanje hrvatskoj zajednici

Petrovaradin: Srbija kuću bana Josipa Jelačića predala na upravljanje hrvatskoj zajednici

Podijeli objavu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman istaknuli su u petak spremnost dviju država za intenziviranje dijaloga i unaprijeđenje odnosa, na dobrobit oba naroda i zajednica Hrvata u Srbiji, te Srba u RH.

Predsjednik Srbije istaknuo je spremnost za “zastupanje Hrvata u pokrajinskom i lokalnim parlamentima u Srbiji onako kako je Hrvatska to uredila za srpsku manjinsku zajednicu”, rekao je novinarima hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vučićem poslije bilateralnih razgovora.

Oni su održani nakon primopredaje kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Spremni smo već sljedećeg tjedna, kada počne formiranje vlade, učiniti značajno lakšim pristup članovima hrvatske zajednice u Vojvodini lokalnim upravama“, potvrdio je Vučić.

Grlić Radman ocijenio je razgovor s Vučićem o poboljšanju odnosa dviju država kao „afirmativan, dobar i sadržajan“.

Mir i stabilnost i dobrosusjedski odnosi su najvažniji. Mislim da postoji dobra volja obje strane da trebamo intenzivirati dijalog“, istaknuo je šef hrvatske diplomacije, ocijenivši kako „dijalog mora postojati“, a odnosi se, iako „možda nisu bili sjajni, mogu unaprijediti“.

Grlić Radman je, navodeći da se razgovaralo o dinamici suradnje koju treba intenzivirati, ukazao na potrebu angažiranja u potrazi za nestalim osobama, navodeći kako obje zemlje zajedno tragaju za 1869 ljudi.

Otvorili smo novo poglavlje suradnje. Prošlost gledamo različitim naočalama, ali mi smo sada u sadašnjosti, moramo definirati budućnost. Upućeni smo jedni na druge“, ocijenio je Grlić Radman.

Vučić je, ustvrdivši kako razgovori ni jednom ni drugom nisu bili „ugodni niti laki“, rekao da su „takvi razgovori najbolji“ jer su, bez obzira na razlike u viđenju povijesti, dogovoreni potezi koji će mnogo značiti Hrvatima u Srbiji i Srbima u Hrvatskoj kako bi što više zajednički istupali i gledali u budućnost.

Za naše narode je dobro da se približavamo, a ne da se udaljavamo, za šta ima dosta razloga… Mnogo smo manji i jedni i drugi nego što o sebi mislimo“, rekao je Vučić naglasivši potrebu očuvanja mira i boljeg zajedničkog života Srba i Hrvata.

Suglasivši se o civilizacijskoj potrebi da se intenzivira potraga za nestalima tijekom ratnih sukoba, Vučić je ustvrdio kako broj Srba čija se sudbina ne zna nije manji od broja nestalih Hrvata.

To je civilizacijsko i prije svega humano ljudsko pitanje – hoće li moći nečija majka zapaliti svijeću na grobu svoga sina, bez obzira na to je li sin Srbin ili Hrvat…Treba napraviti pomak, to je važno zbog obitelji stradalih. Potrebno je pojačati napore, a to očekujemo i od hrvatske strane“, poručio je Vučić.

Grlić Radman i Vučić sudjelovali su u petak navečer u Petrovaradinu na ceremoniji primopredaje rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Nadam se i vjerujem da današnji čin primopredaje kuće bana Josipa Jelačića u njegovom rodnom gradu Petrovaradinu, na dan njegova rođenja, može biti simbol naše volje i želje da još snažnije krenemo u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Srbije i Hrvatske“, naglasio je hrvatski šef diplomacije.

Želimo da ne dođe do toga da izgubite ovaj dom kao što ste ga izgubili prije 75 godina“, uzvratio je Vučić. Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić istaknula je preuzimanje kuće bana Jelačića kao „veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji“ i naglasila kako vjeruje da je to „još jedan korak prema boljoj suradnji između dviju država“.

HINA

Podijeli objavu