Naslovnica POLITIKA Kardinal Puljić: Pravedno rješenje kroz Izborni zakon, inače se Hrvate tjera u...

Kardinal Puljić: Pravedno rješenje kroz Izborni zakon, inače se Hrvate tjera u treći entitet!

Podijeli objavu

Novi Nadbiskup neće biti Kardinal,to nije titula koja se nasljeđuje! Mora se naći pravedno rješenje da Hrvati biraju svog predstavnika, može se to kroz Izborni zakon, inače se Hrvate tjera u Treći entitet!

Treći entitet je za mene moralno pitanje, to znači ozakoniti etničko čišćenje! Nakon rata, Holbruku sam rekao da je nepravedno ovo što su uradili u BiH a on mi je rekao: Ja znam da si ti u pravu, ali mi imamo moć! – rekao je u gostovanju na FaceTV-u kardinal Puljić.

Vrlo je uvrijedljivo kada nam kažu da će nam dati treći entitet, šta ćeš mi dati kada sam ja već kod kuće, samo me moraš priznati! Ja sam sin Bosne ali ne ovakve, nisam ja moju domovinu nisam zamišljao ovako! Nadbiskupska konferencija je predložila novo-staro ustrojstvo BiH, četiri regije, koncept iz 1905.godine, dan-danas OSCE djeluje po tim regijama a ne entitetima, ali su mi “velike sile” kazale da ne talasam!

Koje velike sile?!

Uvijek su ovu zemlju “uređivale” velike sile, Amerika, Rusija, Engleska; došle velike sile, stvorile ovakvu državu, sada nam valja u njoj živjeti! Bosna nikada nije sama sebe skrojila! Teško onom kad mu drugi kapu kroji!

Imate li informacije iz Vatikana,da li se naša zemlja i naš regija preuređuju?

Nemam, u BiH ima mnogo kuharica, zato je tako preslano! Ova zemlja ima dovoljno kruha,samo da je ne kradu! Političari, čim nemaju interesa, ne rade!

Zašto ste ostali u Sarajevu, pa bili oteti, pa na Vas pokušan atentat nakon rata?

Volim ovaj narod, ovu zemlju, ljubav je jača od smrti… u ratu, odem na TV, pričam o zaustavljanju rata i mržnje, vratim se kući kad granata zviz’ u kuću! Svećenik mi kaže: Pričaj ti, pričaj, ostat ćeš bez glave ne samo bez krova!

Cijeli razgovor možete pogledati u nastavku:

Face.ba

Podijeli objavu