Naslovnica POLITIKA Svi tzv. migranti iz Pakistana bit će deportitani iz BiH

Svi tzv. migranti iz Pakistana bit će deportitani iz BiH

Podijeli objavu

Ilegalni migranti iz Pakistana uskoro bi mogli biti deportirani iz BiH, a na osnovu pregovora i dogovora domaćih s tamošnjim vlastima, potvrđeno je jučer za “Glas Srpske”.

Ministarstvo sigurnosti BiH nedavno je formiralo radnu grupu koja je radila na sporazumu čije bi potpisivanje značilo povratak ilegalnih migranata, podrijetlom iz Pakistana, a kojih je i najviše u BiH, u njihovu domovinu. Konačan tekst nacrta sporazuma, na koji je mišljenje dala i pakistanska strana, utvrđen je jučer i proslijeđen u dalju proceduru, odnosno Vijeću ministara, a o njemu se treba izjasniti na kraju i Predsjedništvo BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član radne grupe i savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman izjavio je za “Glas Srpske” da je to radno tijelo usuglasilo detalje i da su sada na potezu nadležne institucije vlasti. Kada BiH i Pakistan ratificiraju sporazum, to će biti osnova koja bi u praksi značila da se svi Pakistanci koji su nezakonito došli u BiH procesom readmisije vraćaju u zemlju svog podrijetla, a Pakistan bi bio dužan prihvatiti ih.

– Stavovi BiH i Pakistana su objedinjeni u nacrt sporazuma o readmisiji, koji je proslijeđen u Vijeće ministara BiH na usvajanje, a nakon toga treba Predsjedništvo BiH za ratifikaciju. I druga strana treba to isto uraditi, a kada dokument usvoje i pakistanske vlasti, stvaraju se uvjeti da taj akt bude potpisan i stupi na snagu. U ovom trenutku je još nezahvalno govoriti kada će cijela procedura biti okončana – istaknuo je Hofman.

Naglasio je da je trenutno važno da postoji dobra volja da se krene s ovim i da se napravi jedan korak prema boljem upravljanju migracijama.

– To je izuzetno bitno. Nastavit će se suradnja, odnosno pokušati da se takvi sporazumi usuglase i sa drugim zemljama visokog migracijskog rizika, kao što su Maroko, Bangladeš i druge – zaključio je Hofman.

Hofman je, na pitanje kako će se tretirati migranti koji borave u BiH bez dokumenata, za koje se ne zna tko su, rekao da i za to postoji rješenje. To je, kako je kazao, biometrija, a upućeni vjeruju da će, kada sporazum stupi na snagu, dovesti do smanjenog priliva migranata iz Pakistana jer će znati što ih čeka.

Utvrđivanje identiteta ilegalnih migranata predstavlja veliki izazov i problem za domaće službe jer veliki broj njih nema kod sebe dokumente, što otežava i provjere u zemljama podrijetla. To je ranije za “Glas” istaknuo i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, naglašavajući da je više od 97% migranata bez ikakvih osobnih dokumenata.

Služba za poslove sa strancima BiH u prvom polugodištu 2020. godine evidentirala je 6.641 nezakonitog migranta, a sudeći prema izjavama koje su uzete od njih, najviše ih je iz Pakistana. Služba je prilikom postupaka za udaljavanje osoba iz BiH od diplomatsko-konzularnih predstavništava nekih zemalja informirana kako institucije nisu u mogućnosti da na osnovu osobne izjave i foto-daktiloskopske dokumentacije potvrde državljanstvo osobe, već traže i dodatne dokaze, kao što su putovnica, osobna iskaznica, diploma, vozačka dozvola.

U informaciji koja je početkom rujna razmatrana u Parlamentu BiH je, između ostalog, navedeno da, kada su u pitanju Pakistanci, Služba je došla do podataka da je tamošnji parlament razmatrao mogućnost pomoći njihovim državljanima koji borave u privremenim prihvatnim centrima u BiH – piše Glas Srpske.

Podijeli objavu