Naslovnica KULTURA Na 17. Didakovim danima predstavljen roman „Tajna dvanaestog oraha“

Na 17. Didakovim danima predstavljen roman „Tajna dvanaestog oraha“

Podijeli objavu

Roman književnice Sanijele Matković „Tajna dvanaestog oraha“ predstavljen je sinoć u staroj gradnićkoj crkvi. Bio je to posljednji dio programa ovogodišnjih Didakovih dana, a uz autoricu romana u predstavljanju su sudjelovali: Ivan Kraljević, Gojko Jelić, Tomislav Zovko, Žana Ćorić, te glumac Mario Ćeškić i novinarka Valerija Ćorić.

Mladi glumac čitao je odabrane ulomke iz romana, dok je novinarka Ćorić predstavila autoricu i vodila program koji su glazbeno obogatile članice ženske pjevačke skupine HKUD Didak i gitaristica Lara Jurešić, učenica Srednje glazbene škole Široki Brijeg.

O novom romanu Sanijele Matković prvi je govorio Ivan Kraljević te se osvrnuo na temu romana.

– Priča je to o fra Didakovom povijesnom pothvatu a njezini glavni protagonisti su Lovro, koji je kao osmogodišnjak napustio svoju Hercegovinu – svoj rodni hercegovački kraj i zamijenio ga slavonskom ravnicom zahvaljujući fra Didaku, te njegov sin Stanko, prikazan u realnom vremenu. Sin koji je naslijedio očevu vrlo bogatu i vrlo uspješnu tvrtku i bogatstvo koje je otac stjecao mukotrpnim radom počevši od ničega. Najzanimljivije od svega naslijedio je očevo duhovno bogatstvo – rekao je Kraljević i govorio o važnosti oraha za cijelu emocijama prožetu životnu priču.

Kraljević se također osvrnuo na autoričin stil pisanja te zaključio kako je roman napisan prepoznatljivim rukopisom i da se čita u jednom dahu i uz mnogo emocija, što je potvrdio i Gojko Jelić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg.

Sinoć predstavljeni roman tiskan je u nakladi širokobriješkog ogranka Matice Hrvatske, a spomenuti ogranak i autorica plodonosno su surađivali i ranije. Također, Jelić je sinoć istaknuo dobru suradnju ogranka kojemu je na čelu sa HKUD Didak iz Gradnića, na čemu se jednom od organizatora Didakovih dana i zahvalio. Suradnja se do sada očitovala u različitim međusobnim gostovanjima, ali i prilikom predstavljanja romana fra Ante Marića „Plaču li jeleni“ i romana Mire Gavrana „Nekoliko ptica i jedno nebo“.

– Nekoliko ptica i jedno nebo ima jednu sliku ptice koju je fra Didak vidio kada je umirao. Roman „Plaču li jeleni“ ima sliku stećka a roman koji večeras predstavljamo ima sliku oraha. Došli smo do Sanijele i njezinog romana. Sanijela je jedan od naših najplodnijih autora, znači članica je OMH i skoro pola njezinih knjiga je izašlo u nakladi MH i na tome joj čestitam – rekao je Jelić, a njegov osvrt na ilustracije romana bio je uvod u predstavljanje radova Tomislava Zovke kojima je obogaćen roman.

Radovi koji su posložili kako bi čitateljima približili glavne likove i radnju sinoć su bili izloženi, a njihov autor, i sam sudionik prošlogodišnje umjetničke kolonije Didak, otkrio je nešto više o njihovom nastanku.

Zovko je tako rekao kako roman jako inspirativan a da su ga se posebno dojmile četiri scene koje je na kraju i prenio na platno. Riječ je o noćnom pejzažu dječaka koji kleči pod zvjezdanim nebom a prikaz je nazvan Lovrine suze, dok je drugi rad prikaz majke koja niže niske od dvanaest oraha – grotulje za svoju djecu. Među ilustracijama za knjigu svoje mjesto morao je imati i fra Ddak Buntić, dok četvrta slika prikazuje trenutak Lovrinog dolaska vlakom u Slavoniju.

Objavljivanje romana nadahnutog jednim od pothvata fra Didaka Buntića potpomogao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je sinoć u Gradnićima predstavljala Žana Ćorić.

– Gospodin Milas i ja smo bili prošle godine u ovo vrijeme na ovome mjestu i stvarno smo se vratili u Zagreb sa nevjerojatnim dojmovima. Večeras sam sretna i zahvalan, prije svega Sanijeli što me pozvala da mogu biti s vama i dio ove lijepe priče koja se po sedamnaesti put događa ovdje. Želim čestitati organizatorima koji unatoč svemu nisu odustali od tradicije… Hvala Matici što je prepoznala ovako kvalitetno djelo – rekla je gospođa Ćorić i zaključila da fra Didak uvijek može svima biti za primjer da je unatoč svemu moguće napraviti velike stvari, ali i da će Hrvatska i Hrvati u BiH ostati povezani bez obzira na vrijeme i okolnosti.

– Htjela sam pokazati emociju tih ljudi koji su morali otići. Ne znam hoće li vam se svidjeti roman. Pišem na način na koji pišem i ne razmišljam hoće li se to nekome svidjeti, ali mogu vam obećati da ćete se dobro naplakati. Roman znam napamet i plačem svaki put kada ga čitam jer je to jedna posebna emocija – rekla je autorica romana „Tajna dvanaestog oraha“ i otkrila kako je nakon ovog romana napisala još jedan.

Riječ je o romanu „Žuta Mona Lisa“. Najnoviji roman Sanijele Matković koji govori o tragediji od prije 30 godina koja se dogodila u Vukovarskoj bolnici. Kako je sama književnica rekla, izuzetno je ponosna na svoje dvije najnovije knjige jer ih je pisala srcem i dušom iz respekta prema Didaku i onome što je učinio te prema svim braniteljima koji su položili svoje živote i izložili se zločincima i neprijateljima.

 

Gepostet von Događajnica am Montag, 12. Oktober 2020

 

Citluk.ba

Podijeli objavu