Naslovnica POLJOPRIVREDA Ružmarin – jednostavan put do zdravlja

Ružmarin – jednostavan put do zdravlja

Podijeli objavu

Osvježavajući miris ružmarina i višestruka namjena ove ljekovite biljke govori o tome da je važno obratiti pozornost na moć koju daje i pruža.

Ružmarin zbog svoje velike djelotvornosti pomaže mnogima i zasigurno je jedna od omiljenih ljekovitih biljaka. I to s razlogom. Velika se važnost treba pridodati ovoj biljci i po pitanju zdravlja i po pitanju prehrane. Mnogi toga nerijetko nisu svjesni.

Uzgoju ružmarina sasvim očigledno se dodaje oznaka univerzalnosti, a miris i okus njegovog vazdazelenog lišća itekako je dobrodošao u svaki dom, a naročito u kuhinju.

Ova biljka se u divljini najčešće može zamijetiti po stijenama oko Sredozemnog mora, a u prijevodu Rusmarinus znači “morska rosa”. Sve vrste ružmarina koji se nude u rasadnicima pripadaju jednoj vrsti, a to je R. officinalis. Poznato da je cvjetovi ružmarina variraju od svjetlijih do tamnijih boja, pa se tako mogu pronaći u plavoj, ljubičastoj, ružičastoj ili bijeloj boji. Postoje okrugli grmovi, puzeći i uspravni.

Biljka koja traži malo vode

Ružmarin zahtijeva sunčano tlo, a podnosi različita kisela tla. Oblikuje se orezivanjem i važno je istaknuti da od previše zalijevanja ružmarinu u posudi korijen trune. Stoga ga je poželjno zalijevati, ali ne pretjerivati.

Glinene posude poželjnije su od plastičnih jer dopuštaju zemlji da se dobro drenira pa je važno u tim posudama smjestiti ružmarin. Lagano šišanje i to redovito sprečava gljivično uvenuće, zato je važno na to obratiti pozornost.

Ružmarin kao lijek za depresiju

Upravo se ružmarin smatra tradicionalnim sredstvom za probavu. Tako kad se uzima kao otopina olakšava grčeve i nadutost. Ružmarin je prepoznatljiv po sprečavanju umora i depresije i za poboljšanje loše cirkulacije.

Dotok krvi u mozak kroz poboljšanje koncentracije ipamćenja također je jedan od njegovih glavnih zadataka.

Ružmarin ne zahtijeva velikubrigu oko održavanja, a višestruko je djelotvoran, ljekovit i poželjan. Ako već niste rezervirajte svoje mjesto u vrtu za uzgoj ove biljke koja zbog mnogobrojnih pozitivnih odlika zaslužuje svoj prostor. Ponekad je potrebno tako malo da čovjek bude sretan, zdrav, ispunjen i bezbrižan – piše Agroklub.com.

Brotnjo.info

Podijeli objavu