Naslovnica ZANIMLJIVOSTI IATA tvrdi: Mogućnost da se zarazite koronom tijekom leta manje su nego...

  IATA tvrdi: Mogućnost da se zarazite koronom tijekom leta manje su nego da vas udari grom

  Podijeli objavu

  Mogućnost da se tijekom leta zarazite koronavirusom manje su nego da vas udari grom, navodi se u analizi Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

  Istraživanje koje je objavila IATA kaže da su između siječnja i lipnja ove godine zabilježena tek 44 slučaja zaraze koronavirusom za koje se sumnja da je infekcija prenesena tijekom leta. U isto vrijeme, 1,2 milijarde putnika letjelo je u ovom razdoblju.

  Tekst se nastavlja ispod oglasa

  Stoga iz IATA ističu da su mogućnosti zaraze tijekom leta izuzetno male, piše Independent.

  “Uz samo 44 identificirana slučaja prijenosa virusa tijekom leta, te 1,2 milijarde putnika, to znači po jedan slučaj na svakih 27 milijuna putnika. Čak i da je ovo možda podcijenjeno i da 90 posto slučajeva zaraze tijekom leta možda nije prijavljeno, to i dalje znači jedan slučaj na svakih 2,7 milijuna putnika”, pojašnjava doktor David Powell, IATA-in medicinski savjetnik.

  Od ukupno 44 slučaja zaraze tijekom leta, najviše ih je zabilježeno na letu od Londona do Hanoija kada je 15 osoba pokupilo infekciju na istom letu. Uz to, 11 osoba zaraženo je prillikom leta od Sydneyja do Petha, a još 16 na letu od grčkog otoka Zante do Cardiffa u kolovozu ove godine.

  IATA tvrdi da postoje višestruke sigurnosne mjere protiv koronavirusa na letu, uključujući visoku brzinu protoka zraka i upotrebu bolničkih HEPA filtera koji su manje pogodni za širenje respiratornih kapljica od drugih zatvorenih okruženja.

  “Kombinacija mjera koje se primjenjuju uvjerava putnike širom svijeta da koronavirus nije ugrozio njihovu slobodu letenja. Međutim, ništa nije potpuno bez rizika. Ali, uz samo 44 slučaja zaraze među 1,2 milijarde putnika, čini se da je rizik od zaraze koronavirusom tijekom leta u istoj kategoriji kao i rizik od udara groma”, kazao je direktor IATA-e Alexandre de Juniac, prenosi Klix.ba.

  Podijeli objavu