Naslovnica POLITIKA Dan Hrvatskog sabora

Dan Hrvatskog sabora

Podijeli objavu
Foto: Davor Puklavec / Pixsell / HRT.hr

Hrvatski sabor obilježava svoj dan, spominjući se 8. listopada 1991., kada je prvi saborski saziv jednoglasno donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Na početku sjednice održana je minuta šutnje za sve poginule branitelje, prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i nedavno preminulog prvog predsjednika Sabora Žarka Domljana.

Potpredsjednik Sabora Ante Sanader svim zastupnicama i zastupnicima čestitao je Dan Sabora te održao kraći govor o povijesnoj odluci 1991. godine.

– Odlukom od 8. listopada 1991. godine Hrvatski sabor se još jednom pokazao, kao i puno puta tijekom dugih stoljeća hrvatske povijesti, kao stvarni nositelj i čuvar suvereniteta hrvatskog naroda i pravnog poretka. U obrani suvremene hrvatske državnosti, slobode i demokracije mnogi hrvatski branitelji su dali svoje živote pa su stoga Domovinski rat i njegove vrijednosti temelji postojanja današnje Hrvatske, rekao je Sanader.

Hrvatski sabor je odigrao ključnu ulogu u donošenju važnih odluka za stvaranje i obranu neovisne, samostalne i demokratske Hrvatske, rekao je Sanader i naglasio kako Sabor i danas, kad smo suočeni sa izazovom globalne pandemije, nastavlja s radom i donosi zakone važne za dobrobit građana i funkcioniranje države.

Iako naš Dan zbog pandemije nismo mogli obilježiti svečano, u nazočnosti svih zastupnika, zasjedamo i donosimo odluke što je naš najvažniji zadatak, kazao je Sanader.

Sabor je odluku donio nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na njegovu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti od 25. lipnja 1991. te nakon što su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog sigurnosnih razloga, svoju povijesnu sjednicu Sabor je 8. listopada 1991. održao u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

HRT.hr