Naslovnica POLITIKA Objavljena imena 100 tisuća registriranih za glasovanje iz inozemstva

Objavljena imena 100 tisuća registriranih za glasovanje iz inozemstva

Podijeli objavu

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 59. (hitnoj) sjednici održanoj u četvrtak donijelo Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine.

Odlukom je utvrđeno kako će se na izvodu iz Središnjeg biračkog pčopisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 101.771 birač. Središnje izborno povjerenstvo BiH će ovaj izvod javno objaviti na svojoj web stranici, vodeći računa o zaštiti osobnih podataka.

Izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine Središnje izborno povjerenstvo BiH objavljuje kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Na toj sjednici Središnje izborno povjerenstvo BiH je donijelo i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača.

Odluka će biti objavljena na web stranici, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o odbijenim prijavama kojoj se može pristupiti putem unošenja osobnih podataka u aplikaciju “Provjerite je li vaša prijava odbijena”.

Žalbe na navedenu odluku, koja će večeras biti objavljena na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, mogu se podnijeti Apelacijskom odjelu Suda BiH putem Središnjeg izbornog povjerenstva BiH do subote, 3. listopada ove godine do 24.00 sati.

Izuzetno, dokazi (izjave ovjerene kod nadležnog organa, akti nadležnih organa o adresi boravišta izvan BiH i dr.) kojim se osporava Odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH mogu se dostaviti najkasnije do ponedjeljka, 5. listopada ove godine do 16.00 sati, pod uvjetom da je žalba dostavljena u roku. Žalbe se dostavljaju putem faksa na broj +387 33 251 329, putem e-mail adrese prijavapp@izbori.ba ili osobno u sjedište SIP BiH, ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

U subotu, 3. listopada ove godine u terminu od 8 do 16 sati u sjedištu SIP BIH će raditi služba (pisarnica) za prijem eventualnih žalbi. SIP BiH je pozvalo birače koji su podnijeli prijavu da glasaju izvan BiH, da posjete web stranicu i provjere je li njihova prijava odbijena i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe. Sve prijave za glasanje izvan BiH, gdje postoji sumnja u postojanje kaznenog djela, SIP BIH će dostaviti Tužiteljstvu BiH, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIP-a.

Večernji List

Podijeli objavu