Naslovnica POLJOPRIVREDA Komasacija u Hercegovini put za tisuće novih radnih mjesta

Komasacija u Hercegovini put za tisuće novih radnih mjesta

Podijeli objavu

Komasacija, odnosno okrupnjavanje usitnjenih poljoprivrednih posjeda diljem Hercegovine u vremenu koje je pred nama, smatra se jednom od nekoliko strateških grana oporavka poljoprivrede kao i preduvjetom za snažnije iskorištavanje kapaciteta koje Hercegovina posjeduje, a posebice kada je riječ o kraškim poljima, piše Večernji list BiH.

U suprotnom, usitnjenost posjeda, uz nizak stupanj tehničko-tehnološke opremljenosti, kao i nedovoljno iskorištenu melioraciju, znači kako pred regijom Hercegovine, ali i ostatkom zemlje, i dalje postoji ograničavajući čimbenik, a što u vremenu koje dolazi, kada je okretanje poljoprivredi novi trend, znači propuštanje važnih prilika za proboj na nova tržišta.
Međutim, stvari se mijenjaju, a dokaz tomu je nekoliko primjera iz Hercegovine na koje treba obratiti pozornost. Jedan od posljednjih stiže iz Gruda, pa je tako Ljubo Grizelj, načelnik općine, nedavno u razgovoru za Večernji list potvrdio kako je aktualno pitanje dovođenje poljoprivrednih površina u Imotsko-bekijskom polju k njihovoj konačnoj namjeni, a jedan od smjerova odnosi se upravo na komasaciju, odnosno okrupnjavanje parcela, gdje se u suradnji s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove za iduću godinu priprema početak projekta. Istodobno, već su realizirani radovi u kontekstu čišćenja odvodnih kanala te je u suradnji s Elektroprivredom uređeno više od 25 kilometara kanala. U fazi priprema je posao sređivanja zemljišnih knjiga, odnosno izjednačavanje katastra i gruntovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto istočnije, na ravnicama Mostarskog blata, ovoga ljeta mogli smo svjedočiti prizorima koji se ne viđaju baš često. Branje paprika koje će biti iskorištene za nastavak izvoza u Republiku Hrvatsku pokazalo je kako se suradnjom i strateškim pristupom mogu postići značajni rezultati. Radi se o dijelu šireg projekta koji uključuje i sadnju industrijske rajčice na nekoliko kraških polja, uključujući i ono u Ljubuškom, a sve zajedno rezultat je suradnje tvrtki Podravka i Marinada iz Mostara.

Rajčice i paprike tek su dio mozaika revitalizacije poljoprivrede, a koji će se upotpuniti dovršetkom izgradnje Podravkine tvornice u Kruševu kod Mostara. Značajno je što zanimanje za uključivanje u ovaj projekt raste iz dana u dan te je sve više onih koji kroz zadrugarstvo žele sudjelovati i dati svoj doprinos stavljanju u funkciju površina koje su godinama bile zapuštene.

Navedene aktivnosti treba pratiti i kroz strateške planove vlasti pa je tako Popovo polje u strateškim dokumentima Hercegovačko-neretvanske županije označeno kao područje na kojem bi trebalo intenzivirati proizvodnju povrća i voća, a cjelokupnu poljoprivredu pritom bi trebalo podesiti centrima kao što su Neum, Slano i Dubrovnik.

Nedavno usvojeno izvješće o realizaciji strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine navodi kako je bruto dodana vrijednost u sektoru poljoprivrede porasla za oko 12% u godinu dana, međutim, upozorava se kako je opća konstatacija da bh. poljoprivreda nije konkurentna i da je nužno poduzimati mjere za poboljšanje njezina tržišnog položaja.

Vlasti u ovom dokumentu stoga predlažu kako je ključno ulagati u modernizaciju i ukrupnjavanje proizvodnih kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi.

Večernji List

Podijeli objavu