Naslovnica KULTURA FOTO: U Vionici održana IX. Međunarodna večer folklora

FOTO: U Vionici održana IX. Međunarodna večer folklora

Podijeli objavu

Ovogodišnje IX. Izdanje Međunarodne večeri folklora „Vionica 2020“ održalo se u malo drugačijem izdanju prilagođenom epidemiološkoj situaciji.

Međunarodne večeri folklora proizašle su iz želje svih članova da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, glazbena baština.

Manifestacija je važan događaj za tradiciju i kulturu našeg kraja, jer može se vidjeti bogatu povijest, kulturu i ljubav prema tradiciji koju su u nas utkali naši roditelji, bake i djedovi.

Suvremena tehnologija, modernizacija i užurban način života ponekad nas odvuku od naše tradicije te nas upravo folklorne večeri i mimohodi potaknu na razmišljanje kako bi smo trebali naći vremena i za očuvanje onoga što čini naš kraj, a to je tradicija.

Svake godine trudimo se unijeti nova događanja u program, biti aktivni u smišljnju, kreiranju i realizaciji novih ideja, ali sve u cilju očuvanja tradicije i kulture našeg kraja.

Na IX. Međunarodnoj večeri folklora „Vionica 2020“ posjetitelji su mogli uživati u dokumentarnom filmu iz 1956. godine Kamen i zemlja, kao i u iscrpnom i jako poučnom predavanju mag.hist.et phil. Jure Miloša i prof. Ivana Baraća koji su posjetiteljima, ali i nama članovima proširili znanje o Pučkim kolima i nošnjama zapadne Hercegovine i Pučkim pjesmama i glazbalima zapadne Hercegovine.

Svim prisutnima su se također obratili i naši dragi prijatelji iz Hrvatske Janja iz Belišća i Blaž iz Vukšića te Vasilije Bato Rogošić iz Crne Gore.

Atmosferu su dodatno zagrijali naši članovi HKUD-a pjesmom i plesom najmlađih članova.
Na samom kraju programa prisutnim se obratio i predsjednik društva gosp. Damir Mandarić koji se zahvalio gostima što iz godine u godinu podržavaju rad i trud društva, te ih pozvao na domjenak i zajedničko druženje, nakon čega je podjelio zahvalnice gosp. Juri Milošu, Ivanu Baraću i Marinu Primorcu za dugogodišnji nesebičan doprinos u radu društvu od samog osnutka.

Sve prisutne je još jednom pozdravio sa željom da sljedeće godine manifestacija bude još bolja, jer zajedničkim radom mi to možemo i trebamo jer ovo je naše selo, naša manifestacija na koju trebamo biti izuzetno ponosni – priopćeno je iz HKUD-a sv. Marko Vionica.

 

IX. Međunarodna večer folklora "Vionica 2020"

Gepostet von Hkud Marko Vionica am Montag, 28. September 2020

 

 

Brotnjo.info

Podijeli objavu