Naslovnica DRUŠTVO Zahtjev za sastankom s ciljem boljeg i jasnijeg definiranje mjera za izvođenje...

Zahtjev za sastankom s ciljem boljeg i jasnijeg definiranje mjera za izvođenje nastave u školskoj godini 2020./2021.

Podijeli objavu

Udruga roditelja „Naša djeca 2014“
Mostar uputila je zahtjev za sastankom Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Pedagoškom zavodu Mostar, Zavodu za školstvo Mostar i Sindikatu osnovnog obrazovanja.

Isti prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak, 14. 9. 2020.godine, Udruga roditelja Naša djeca 2014 organizirala je prosvjednu šetnju pod sloganom „SOCIJALIZACIJA, NE EKRANIZACIJA“, na kojoj je više stotina roditelja dalo podršku Udruzi.

Tijekom prosvjeda više od 600 roditelja potpisalo je Peticiju i na taj način podržalo zahtjeve Udruge i to:

– online nastava isključivo u slučaju opće karantene
– izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu.
– mjerenje temperature djeci doma, a ne pri ulasku u školu
– obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom
– ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica
– ispitati koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta

Udruga je 31. 8. 2020. godine uputila i Javni poziv za sastanak Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a kao i ostalim relevantnim institucijama u Županiji kako bi otvorila dijalog s ciljem što bolje i kvalitetnije organizacije nastave u ovoj školskoj godini. Pozivu na sastanak, održanom 9. 9. 2020. godine, odazvali su se predstavnici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, Sindikata učitelja HNŽ-a, Zavoda za školstvo, Dječjih vrtića „Mostar“ i Ombudsmana za ljudska prava, ali nažalost ne i predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a.

Tijekom sastanka ustanovljeno je da postoji nerazumijevanja između propisanih epidemioloških preporuke i njihove primjene u Smjernicama Ministarstva, a time i u samim školama te da je zajednički sastanak po tom pitanju nužan. Stoga je navedeni prosvjed bio održan kao reakcija na „šutnju“ Ministarstva i prvi tjedan nastave u ovoj školskoj godini.

Nakon tri tjedna izvođenja nastave i mnogobrojnih kontakata s roditeljima uočili smo niz kontradiktornosti i nelogičnosti u mjerama, te na iste želimo ukazati kako bismo, zajedno s Ministarstvom i ostalim relevantnim institucijama, NAŠOJ DJECI omogućili što kvalitetnije obrazovanje te njih, učitelje i nastavnike, a u krajnoj liniji i cijele obitelji, što manje opteretili u nastavnom procesu.

Stoga Vama, kao odgovornim osobama u Vašim institucijama, a ključnima za donošenje odluka koje se odnose na NAŠU DJECU, ovim putem šaljemo Zahtjev za sastankom na kojem želimo prezentirati probleme s kojima se roditelji susreću, nelogičnosti i manjkavosti u propisanim Instrukcijama i drugim aktima. Na kraju, a možda i najvažnije, želimo započeti dijalog ponajprije između roditelja i Ministarstva, ali uz nužno prisustvo i suradnju svih pozvanih institucija, kako bi kvalitetno mogli odgovoriti na izazove i probleme koji se tiču nastavnog procesa u ovoj školskoj godini.

Nadamo se da ste prepoznali naše iskrene i dobre namjere te da će te udovoljiti našem Zahtjevu kako bi kroz međusobnu suradnju i razumijevanje, u najboljem interesu NAŠE DJECE, donijeli odluke i smjernice o načinu odvijanja školskog obrazovanja – priopćeno je.

Podijeli objavu