Naslovnica DRUŠTVO FOTO Obilježena 27. godišnjica mučkog ubojstva Hrvata u Grabovici

FOTO Obilježena 27. godišnjica mučkog ubojstva Hrvata u Grabovici

Podijeli objavu

Danas je u Grabovici obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata civila, koje su pripadnici tzv. Armije BiH mučki pogubili u noći sa 8. na 9. rujna 1993. godine.

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika žrtvama Domovinskog rata u Grabovici.

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak u svom je govoru istaknuo kako se, od prošle do ove godišnjice, ništa nije dogodilo po pitanju pronalaska preostalih 17 žrtava, ni po pitanju procesuiranja odgovornih, te uputio apel nadležnim institucijama da se ubrza proces traženja nestalih i da se kazne odgovorni za ovaj zločin.
“Danas smo se okupili kako bismo odali počast našim poginulim civilima ovdje u Grabovici. Uz zahvalu na vašem dolasku, molimo vas, pomozite nam da nastavimo živjeti, da nasa djeca nastave živjeti, da dobijemo informaciju gdje su naši najmiliji i da i mi imamo gdje upaliti svijeću za Dušni dan i blagdan Svih svetih”, kazao je Josip Drežnjak.

Nakon govora predsjednika Udruge, okupljeni su se zaputili prema mjesnom groblju moleći Put križa, a zatim je služena sveta misa za sve poginule u Grabovici.

Misno slavlje predvodio je velečasni Oliver Jurišić koji je u prigodnoj propovijedi govorio o tome kako kršćansko oproštenje nje moguće bez načela istine i pravde.
Prvi uvjet oproštenja je istina, jer da bi se čovjeku oprostilo, mora postojati isitna kojom čovjek priznaje svoje grijehe. Također, nema oproštenja ako nema pravde. Kad se ispune načela istine i pravde, onda se može dobiti oproštenje. Danas smo se kao vjernici i kršćani okupili da molimo za našu braću i sestre koji su stradali u ratu. I danas se puno govori o oproštenju i miru, ali se ne govori o istini i pravednosti. Kako oprostiti nekom tko ne priznaje da je učinio zlo, nekome tko neće ispuniti načelo pravednosti i prihvatiti odgovornost za svoja djela. Onaj tko priznaje svoj zločin, on će dobiti i oproštenje, pokojni će dobiti smiraj, a živi ce dobiti mir”, istaknuo je velečasni Jurišić.

Podijeli objavu