Naslovnica LOKALNO VIDEO: Pogledajte kako izgleda rekonstruirana dionica od Zvirovića do Međugorja

VIDEO: Pogledajte kako izgleda rekonstruirana dionica od Zvirovića do Međugorja

Podijeli objavu

Radovi na rekonstrukciji regionalne ceste R425 od Tromeđe do Zvirovića u punom je jeku.

Do sada je kompletirana poddionica od Zvirovića do mosta u Miletini.

Od spomenutog mosta do benzinske crpke Oil Međugorje položen je nosivi sloj asfalta, a trenutno se zemljani radovi izvode na poddionici od Atlasa prema Tromeđi.

Na cijeloj trasi gradi se i nogostup, a uz njega preostaje izgraditi i kružni tok kod Atlasa.

Inače, odlukom Vlade FBiH od 12.04.2018. godine odobrena su sredstva za rehabilitaciju predmetne regionalne ceste na dionici Tromeđa-Zvirovići, a za implementatora je određeno JP Autoceste FBiH – piše Čapljinski portal.

Projektom izgradnje autoceste na koridoru Vc, na dionici Počitelj – Bijača, planiran je i izgrađen čvor Zvirovići-Međugorje koji je za sada, osim čvora Zvirići koji se nalazi uz samo granicu, jedini spoj lokalne mreže cesta na izgrađenu dionicu autoceste na jugu.

Ovo znači da se sav promet koji ide iz smjera Čapljine i Čitluka prema i sa autoceste vodi preko regionalne ceste R-425a (Tromeđa-Zvirovići-Trebižat) što značajno utječe na povećanje opterećenja na navedeni pravac.
Kroz Ugovor o izgradnji autoceste na poddionici Zvirovići-Kravice izvršena je rehabilitacija na dionici Zvirovići-Trebižat (Faza 1) gdje je izvršena korekcija horizontalnih i vertikalnih elemenata ceste, povećanje nosivosti kao i izgradnja nogostupa uz cestu na dijelovima gdje cesta prolazi kroz naseljena područja.

Ovim zahvatom je kvalitetno riješen prilaz na autocestu iz smjera Čapljine što je upotpunjeno i izgradnjom kružnog toka na spoju magistralne ceste M6 i regionalne ceste R-426a u mjestu Trebižat koji je financiran iz sredstava JP Ceste FBiH.

Predmetna dionica ukupne duljine oko 5,8 km je izvođački podijeljena na 3 dionice:
Dionica 1: Zvirovići – Miletina – duljine 2,5 km
Dionica 2: Miletina – Međugorje (Atlas) – duljine 2,2 km
Dionica 3: Međugorje (Atlas) – Tromeđa – 1,1 km

Na gore navedenim dionicama izvedeni su radovi na rekonstrukciji i rehabilitaciji postojeće trase uz proširenje kolničke konstrukcije i izgradnju pješačkih staza gdje je to projektom predviđeno te je planirana izgradnja kružnog toka na lokaciji „Atlas“.

Ugovor za izvođenje radova je sklopljen s poduzećem KTM Brina d.o.o. Posušje u vrijednosti od 5.448.481,38 KM s PDV-om, a nadzor vrši Konzorcij IPSA Institut d.o.o. Sarajevo i IGH Mostar.

Radovi su službeno započeti 20.05.2019. godine uz rok od 14 mjeseci za rehabilitaciju postojeće ceste te dodatna 4 mjeseca za izgradnju kružnog toka.

Kako iz zraka izgledaju do sad završeni radovi pogledajte u videu kojega su pripremile kolege s Čapljinskog portala:

Brotnjo.info

Podijeli objavu