Naslovnica GOSPODARSTVO Zračna luka Mostar: Situacija takva da gora ne može biti

  Zračna luka Mostar: Situacija takva da gora ne može biti

  Podijeli objavu

  Zračnoj luci Mostar blokirana su sredstava Vlade Federacije BiH za 2020. godinu zbog netransparentnog trošenja novca i tužbe Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, a prilivi sredstava zbog situacije u vezi s koronavirusom su nikakvi.

  Time je jedina hercegovačka zračna luka pred kolapsom, dok je novoimenovani direktor Ivan Ljubić, koji je naslijedio brojne probleme, završio u izolaciji zbog koronavirusa.

  Predsjednik sindikata radnika Zračne luke Mostar Darko Buntić za Klix.ba kaže kako je situacija takva da gora ne može biti, jer nema letova, niti se ostvaruju prihodi, a nepravilnosti menadžmenta koji je, prema revizorskim izvješćima, godinama radio netransparentno ostavio je poduzeće u bezizlaznoj situaciji.

  “Ovo su rezultati revizije iz 2018. godine, kad je direktor još bio Marin Raspudić, a kakve je ‘repove’ ostavio iza sebe, najbolje bi bilo da dođu nadležne institucije i to ispitaju”, kaže nam Buntić.

  Podsjeća da je Sindikat radnika već u sudskom sporu s bivšim menadžmentom zbog netransparentnosti i dugovanja prema radnicima.

  “Imali smo dosta potraživanja, jer nam nije plaćan prekovremeni ni noćni rad, kao ni rad vikendom i blagdanima, niti je jubilarnu nagradu ikada itko dobio, a ljudi rade po 20 godina. Je li to netko naplaćivao za nas ili nije ne znamo, ali će sud to utvrditi”, kazao je Buntić.

  Tvrdi da je tadašnji direktor Marin Raspudić pred Sudom priznao da nije radio po pravilima i da je dužan radnicima, a novo ročište, kako ističe, zakazano je za 7. rujan ove godine.

  No, sada je Raspudić ipak “nagrađen” pozicijom u Direkciji za civilnu avijaciju (BHDCA), a rukovodstvo poduzeća koje tone preuzeo je Ivan Ljubić.

  “Novi direktor se radnicima predstavio lijepo i objasnio plan i razmišljanje za budućnost, s čime smo se mi svi složili i ima našu podršku, trenutno. No vidjet ćemo šta je u stanju napraviti, ako bude rezultata, ostat ćemo dobri partneri, a ako ne bude, mi ćemo izvijestiti javnost o tome”, kazao nam je Buntić.

  Naglašava kako za sada novi direktor ne može puno napraviti što se tiče prometa i kako je oslonjen jedino na lobiranja za spas zračne luke.

  “Jedino može lobirati kod Vlade Federacije BiH i Ministarstva prometa i veza da nas pomognu i da nas spase, ako im je u interesu. Normalno, ako im ne bude u interesu da opstanemo, neće nas ni biti, prekrižit će nas kao što križaju i sve ostale firme”, kazao je Buntić.

  Navodno je novi direktor Ljubić već tražio sastanak kod Federalnog ministra Denisa Lasića, ali s obzirom na to de je završio u izolaciji zbog koronavirusa, nepoznato je kada će sjesti za stol da bi uopće razgovarali o mogućnostima rješavanja problema u kojem se našla mostarska zračna luka.

  Radnici za sada dobivaju plaće, ali umanjene, te zbog mjera štednje svaki treći dan idu na posao i održavaju zračnu luku te čuvaju materijalno-tehnička sredstva, uz velika očekivanja od novog direktora, kao i od Federalne vlasti, bez koje, sudeći prema trenutnom stanju, ne mogu ni opstati.

  Pomoćnik Federalnog ministra za promet i veze Amadeo Mandić je za Klix.ba objasnio da se sredstva Zračnoj luci Mostar ne mogu isplaćivati dok ne izmiri svoja dugovanja, odnosno dok ne vrati sredstva Vlade FBiH koja nisu utrošena kako je trebalo.

  “Nenamjenski utrošak sredstava utvrđen je 2017. godine kod Zračne luke Mostar u iznosu od 150 tisuća maraka. Sredstva koja su dobili za subvencioniranje tekućeg poslovanja oni su koristili u kapitalna ulaganja”, pojašnjava Mandić.

  Nenamjenski utrošak utvrdilo je Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, a kasnije i revizija.

  “Zračna luka Mostar je imala po ugovoru rok od šest mjeseci da izvrši povrat nenamjenski utrošenih sredstava, ali oni to nisu uradili. Onda smo mi poslali opomenu, o kojoj se nisu ni očitovali dok se ministarstvo nije obratilo Federalnom pravobraniteljstvu radi pokretanja tužbe”, pojašnjava Mandić.

  Naglasio je kako zakon o Proračunu Federacije BiH previđa da proračunski korisnik koji nenamjenski utroši sredstva u sljedećoj godini ne može biti njihov korisnik.

  Prema njegovim riječima, ako Zračna luka Mostar izvrši povrat nenamjenski utrošenih sredstava ili predloži ugovor da u roku od godinu izvrši povrat tih sredstava, onda bi se mogla deblokirati sredstva za ovu godinu, koja su, kako podsjeća, u iznosu od 930 tisuća maraka.

  No, prema njegovim saznanjima, rukovodstvo Zračne luke Mostar još nje dalo nikakav prijedlog za novi ugovor prema kojem bi se problem mogao riješiti.

  Klix.ba

  Podijeli objavu