Naslovnica POLITIKA Hrvati neće podržati imenovanje Cikotića za ministra sigurnosti

Hrvati neće podržati imenovanje Cikotića za ministra sigurnosti

Podijeli objavu

Predsjednik Hrvatske demokratske stranke (HDZ) BiH Dragan Čović potvrdio je nakon sastanka s predsjednicima Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom da je dogovoreno da procedura donošenja državnog proračuna bude završena do 21. srpnja.

Lideri stranaka susreli su se danas u Istočnom Sarajevu kako bi razgovarali o otvorenim pitanjima između koalicijskih partnera, a to su između ostalog i pitanje proračun, izmjena Izbornog zakona koje se tiču izbora u Mostaru oko čega je također postignut dogovor te o imenovanjima.

-Kada je u pitanju kadroviranje ništa se nismo dogovorili, ali u osnovi zadržavamo stanje koje imamo do sada kod svih onih funkcija koje smo obilježili kao posebne, ali nastojat ćemo dalje bilateralno se dogovarati – pojasnio je.

Govoreći o imenovanju Selme Cikotića (SDA) za ministra sigurnosti BiH najavio je kako će HDZ biti protiv pojašnjavajući takvu odluku zahtjevom koji su im uputila braniteljske udrugee, zbog čega će oni to i ispoštovati.

-Možemo se nadmudrivati što je tko rekao na sastanku, ali smo vrlo jasno kazali da sve dok Središnje izborno povjerenstvo bude u ovom sazivu koji je imenovan suprotno zakonu, a čak su i odluke donesene mimo zakona, prema tom tijelu ćemo se odnositi na takav način – dodao je.

Za Čovića je neprihvatljivo da Upravu za neizravno oporezivanje (UNO) dijele s bilo kim “ona je hrvatska dok se drugačije ne dogovorimo, kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) definirane kao srpska mjesta i direktori mogu biti u četvrtak na sjednici Vijeća ministara biti imenovani”.

-Ipak kada je u pitanju Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) morat će sjediti Bošnjaci i Hrvati, odnosno, SDA i HDZ pa se dogovarati na tragu ovoga što sam rekao za SIP, Centralnu banku i mnoga druga imenovanja izvršena u zadnjih nekoliko mjeseci mimo volje hrvatskog naroda – podvukao je.

Kako je zaključio, sve dok bude ovakvo stanje u SIP-u, HDZ će se ostati pri svojim stavovima.

RTV-HB.com

Podijeli objavu