Naslovnica GOSPODARSTVO Treći put u posljednjih 20 dana poskupljuje gorivo

  Treći put u posljednjih 20 dana poskupljuje gorivo

  Podijeli objavu

  Cijene goriva na crpkama u BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su više od šest do deset pfeninga po litri, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, može se očekivati da i u sljedećem razdoblju zadrže trend rasta.

  Zoran Berak, tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS, potvrdio je za “Nezavisne” kako je gorivo već poskupjelo na nekim benzinskim crpkama u RS.

  “Distributeri nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj cijene goriva na benzinskim crpkama mijenjaju sukladno s parametrima koji na njih utječu, pa je tako došlo i do povećanja cijena u skladu s cijenama u rafinerijama u okruženju”, kazao je Berak.

  Prema njegovim riječima, trend rasta se može očekivati i u sljedećem razdoblju, jer je postignut sporazum na svjetskoj razini o ograničenju proizvodnje nafte, što će, kako kaže Berak, vjerojatno utjecati i na rast cijene barela sirove nafte na svjetskom tržišt.

  Almir Bečarević, stručnjak za energente, rekao je za “Nezavisne novine” kako je cijena nafte na svjetskom tržištu u porastu pa je i cijena goriva na crpkama odmah veća.

  “Činjenica je da je cijena nafte na svjetskom tržištu porasla te opravdanja za većim cijenama goriva na crpkama ima, ali ne u tolikoj mjeri”, naglašava i dodaje kako su u posljednjih 20 dana vlasnici crpki tri puta mijenjali cijene goriva. Prema njegovim riječima, oni odmah reagiraju kad dođe do veće cijene goriva te su u stanju da u roku od 24 sata korigiraju cijene, ali kada je cijena u padu, tu je situacija drugačija.

  Podijeli objavu