Naslovnica CRNA KRONIKA Akterima afere “Respiratori” i njihovim nalogodavcima smetaju novinari, FUP istražuje slučaj

Akterima afere “Respiratori” i njihovim nalogodavcima smetaju novinari, FUP istražuje slučaj

Podijeli objavu

Semira Degirmendžić, Kenan Kešmer, Amil Dučić…, uz jezivi zvuk tastature, ispisuju se novinarska imena u dva šokantna videa objavljena na društvenoj mreži Facebook.

Novinari koji su razotkrili jednu od najvećih poslijeratnih afera u BiH „Respiratori“ optuženi su da izmišljaju informacije.

Stranački propagandisti pokušavaju abolirati one koji su uništili 10,5 milijuna maraka proračunskog novca, a svu krivnju prebacit na novinare.

Optužuju ih i da su pobunili građane 2014. godine, kao da su novinari uništili tvrtke „Dita“, „Aida“ u Tuzli i više drugih tvornica, što je bila inicijalna kapisla za opravdanu pobunu građana.

Mete jasne, cilj još jasniji – sotonizacija, zastrašivanje, pritisak, diskreditiranje i konačno ušutkivanje svih onih čije izvještavanje ne odgovara određenim političkim strukturama ili njihovim simpatizerima.

Dirnuli u osinjak

Međutim, sustav dobiva snažan otpor. Ostajemo nezavisni, kaže u izjavi za „Avaz“ Kenan Kešmer, urednik portala Raport.

– Radi se o već dobro poznatoj propagandnoj mašineriji SDA, kojoj je cilj staviti metu na čelo svima koji ne igraju po njihovim pravilima. U ovom slučaju, kao i u mnogim drugim prije, prevarili su se.

Ako se netko nada da će Raport prestati pisati o aferama, a posebno o aferi “Respiratori”, grdno se vara. Očigledno smo na pravom putu jer smo dirnuli u osinjak. Ovo nam samo daje krila da još dublje, serioznije istražujemo sve anomalije u društvu, posebno one koje provode vladajuće strukture – kaže Kešmer.

Novinari Raporta prijavili su slučaj Federalnoj upravi policije, potvrdio je Ensad Korman, direktor FUP-a.

– FUP će u ponedjeljak pismeno obavijestiti Tužiteljstvo KS o ovom slučaju, a onda ćemo krenuti u istragu da vidimo tko je taj tko prijeti novinarima – kaže Korman.

Iz Odjela za borbu protiv računalnog kriminala FUP-a usmeno je već obaviješteno Tužiteljstvo KS da je zaprimljena prijava o poticanju u vezi s ksznenim djelom ugrožavanje sigurnosti.

Digitalni tragovi

Saša Petrović, inspektor FUP-a koji radi na ovom slučaju, rekao je za „Avaz“ da su svi podaci koji trebaju biti istraženi već pohranjeni, tako da se ne mogu izbrisati.

– Kada tužitelj okvalificira djelo, mi postupamo prema naredbi suda i od Facebooka direktno dobivamo sve podatke. Digitalni tragovi uvijek ostaju. Nije nam problem identificirati osobu, jer surađujemo sa svim policijskim agencijama u svijetu – pojasnio je Petrović.

Novinarske udruge jednoglasne su u osudi javne hajke, pozivaju institucije da ne dozvole političko targetiranje novinara i medija – piše Avaz.ba.

Podijeli objavu