Naslovnica POLITIKA Na nivou: Sarajevo se i danas izblamiralo

Na nivou: Sarajevo se i danas izblamiralo

Podijeli objavu

Iako su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) najavili da će danas stići humanitarna pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata, između ostalog i 50 respiratora, to se nije dogodilo.

Istina, avion je danas sletio kako se i najavljivalo, ali je pomoć namijenjena za Crnu Goru?!

– Imam informaciju sa carinske ispostave Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNOBiH) da je avion sletio i da je ona namijenjena Crnoj Gori. Avion je sletio na Sarajevski aerodrom zbog svoje veličine, to nije mogao uraditi u Crnoj Gori. Procedura nalaže da se uradi tranzitna prijava za prijevoz robe od Sarajeva do graničnog prijelaza sa Crnom Gorom. Roba je istovarena iz aviona i mislim da je pri kraju utovar u kamione. Tehnički dio posla radi špediterska firma, to je uobičajena praksa – kazao je za Faktor Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH.

Ministarstvo pogubljenih poslova

– U svom jutrošnjem priopćenju MVPBiH najavljen je dolazak pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH, na osnovu obavijesti koje je putem verbalne note dostavila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata službenim linijama komunikacije. Predmetnom notom Ambasade UAE u Podgorici, iz koje se nerezidentno pokriva Bosna i Hercegovina, zatražena je dozvola slijetanja za privatni aviooperater Boing 747-400 Vlade Dubaija, u kojoj je navedeno da transportuje pomoć za vladu i građane BiH.

Slijedom toga, Ministarstvo je izdalo priopćenje sa kojim je upoznata javnost u BiH i iskazalo svoju zahvalnost supruzi potpredsjednika i premijera UAE i supruzi vladara Dubaija, šeika Hind bint Maktoum bin Juma Al Maktoum, na neočekivanoj velikodušnoj pomoći drugi put za građane Bosne i Hercegovine. Neposredno prije slijetanja aviona, u novoj verbalnoj noti ambasade UAE obaviješteni smo da je korisnik ove pomoći Vlada Crne Gore, a da se Sarajevski aerodrom koristi za istovar robe.

Nešto ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova priopćeno je “da se ranije najavljena ceremonija preuzimanja donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na Međunarodnom aerodromu Sarajevo otkazuje”. – prenosi Faktor.

Podijeli objavu