Naslovnica POLITIKA Što Hrvatska slavi 30. svibnja? Milanović kaže da to nije Dan državnosti!

Što Hrvatska slavi 30. svibnja? Milanović kaže da to nije Dan državnosti!

Podijeli objavu

Na svečanosti obilježavanja Dana HV-a i Oružanih snaga predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je rekao kako 30. svibnja nije Dan državnosti Republike Hrvatske.

– 30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost – to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli. S novim datumom (30. svibnja), kad je konstituirano prestavničko tijelo u SR Hrvatskoj – mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum, to su emotivne stvari, kazao je Milanović.

Osim izjavom o Danu državnosti koji za njega to nije, Milanović je poslao i još jednu ne baš tako jasnu poruku:

– Gospođe i gospodo čestitam, govorancija neće biti, jer je izborno vrijeme pa se lako kaže kriva riječ. To je to. Do sljedećeg viđenja, na kojem će vam, na promociji, vjerojatno čestitati neki drugi predsjednik ili predsjednica, poručio je Milanović na svečanosti. Ta njegova izjava iznenadila je javnost.

Objašnjavajući svoju izjavu novinarima nakon svečanosti Milanović je kazao kako u svojem političkom životu uvijek sjedi s jednim spakiranim koferom, jer nikad ne zna kad ga treba uzeti. Dodao je kako nije na svečanosti želio govoriti o politici pred vojskom, naročito zato što je predizborno vrijeme. Istaknuo je da je biračko pravo ustavno pravo, a ne dužnost, te je pozvao građane na izbore da biraju, a ne da ponište listić – prenosi HRT.hr.

Podijeli objavu