Naslovnica KULTURA OMH Čitluk za vjerne čitatelje pripremio nova književna djela

OMH Čitluk za vjerne čitatelje pripremio nova književna djela

Podijeli objavu

Pandemija koronavirusa odrazila se na sva područja društvenog života pa tako i na događanja čiji su glavni protagonisti likovni umjetnici, književnici, glumci i ostali kulturni djelatnici.

Zbog važećih epidemioloških mjera i brige za zdravlje ljudi otkazivane su redovite kulturne manifestacije, izložbe umjetničkih radova, predstavljanja knjiga i svi ostali događaji, no i u vremenu korone nastala su nova dijela u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

U vrijeme pandemije tiskane su ili za tisak pripremljene knjige: „Sav Tvoj, Marijo“ autora fra Gorana Azinovića, „FAETONT ILI O ZVJEZDOKOPU“ koju je napisao Stipo Milić, „Prema kozmičkim krajolicima – Strukturni pluralitet slike“ akademske slikarice Ljiljane Rajković, dr. art, kao i „Balada o blidinjskom tornjaku“ Mate Sušca.

Svoje predstavljanje, čim se za to stvore uvjeti, imati će i Zbornik Brotnjo 8, a najnovije književno djelo kojemu je Ogranak Matice hrvatske u Čitluku nakladnik zbirka je poezije Miljenke Koštro koja nosi naslov „Klasje duše“.

OMH Čitluk u izdavanju ove zbirke poezije surađivao je sa Ogrankom Matice hrvatske u Imotskom.

„Klasje duše“ šesta je knjiga koju potpisuje Miljenka Koštro, za čiju poeziju je prof. Božena Pandža napisala: Poezija Miljenke Koštro odiše životom, mirom i iskrenošću koja dolazi iz dubine duše i pretapa se u stihove. Autorica ne želi biti tek mali list i pustiti se strujama već svojom poeziju pokazuje sebe kao personu, izgrađenu ličnost, kako poetski, tako i osobu koja je na sve načine uključena u životne plime i oseke, dok s druge strane želi ostati razigrano dijete, jer zna da jedino tako njezina poezija može doći do srca čitatelja.

U recenziji na zbirku poezije osvrnuo se i Mato Nedić, u čijoj recenziji, između ostaloga piše kako se Miljenka Koštro, baš kao i brojnu drugi pjesnici, uputila u traganje za vječnošću i neprolaznim iskrama radosti.

– Pjesnikinja je nadahnuta onim sitnicama koje čine svakodnevicu, koje su sljubljene s njezinim životnim stazama, stoga u jednostavnosti svojega pjeva pronalazi spas od izgubljenosti u vremenu koje jednostavnosti, nažalost, više nije naklonjeno – napisao je recenzent te se osvrnuo na motive i zaključio kako Koštro u svojoj novoj zbirci promišlja o životu i njegovim pojavnostima, zavičaju, domoljublju i svim ostalim motivima o kojima književnica piše duboko intimistički ali i tražeći uporište u pjesnicima-prethodnicima, kojima je također posvećen pjesnički ciklus.

Podijeli objavu