Naslovnica CRKVA Spomendan Sv. Faustine Kowalske ubrojen u Opći rimski kalendar

Spomendan Sv. Faustine Kowalske ubrojen u Opći rimski kalendar

Podijeli objavu

Prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Robert Sarah, potpisao je 18. svibnja Dekret prema kojemu neobvezatni spomendan Sv. Faustine Kowalske ulazi u Opći rimski kalendar te se slavi 5. listopada na razini cijele Katoličke Crkve.

U odluci s kojom suglasan papa Franjo, a koju je objavio Tiskovni ured Svete Stolice navodi se kako će spomendan Sv. Faustine biti uključen u sve kalendare i liturgijske knjige za slavljenje sv. mise i liturgije časova te su isto tako predloženi liturgijski tekstovi koji trebaju biti prevedeni, odobreni i nakon potvrde spomenute Kongregacije objavljeni u izdanju pojedinih biskupskih konferencija.

„Rođena u selu Głogowiec, blizu Lodza, u Poljskoj 1905., a umrla u Krakovu 1938., Sv. Faustina proživjela je svoje mlado postojanje među sestrama Blažene Djevice Marije od milosti, velikodušno pristajući uz zvanje primljeno od Boga i uz sazrijevanje intenzivnog duhovnog života, punog mističnih darova i vjerne prepiske s njim“, navedeno je u dekretu te je pojašnjeno kako su njezina mistična iskustva zapisana u Dnevniku jedne duše pomogla u shvaćanju Božanskog milosrđa koje se ne može mjeriti s ljudskom bijedom.

Stoga je Sveti Otac osluškujući brojne želje i molbe pastira, redovnika i redovnica, vjerničkih udruga te uzimajući u obzir utjecaj duhovnosti Sv. Faustine na različitim stranama svijeta donio odluku da njezin spomendan uđe u Opći rimski kalendar.

Vrijedi podsjetiti kako ju je svetom proglasio njezin sunarodnjak, također svet, Ivan Pavao II. prije 20 godina te da je od tada ova poljska redovnica postala poznata diljem svijeta.

Nedjelja.ba

Podijeli objavu