Naslovnica KULTURA Pismo podrške uzoritom kardinalu Puljiću

Pismo podrške uzoritom kardinalu Puljiću

Podijeli objavu

U mjesecu svibnju kad i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku tradicionalno priprema i realizira kulturnu manifestaciju „Svibanjske svečanosti – Brotnjo 2020.“, te uz svu skraćenost bogatstva programski aktivnosti izazvanih pojavom coronavirusa COVID-19, suočeni smo s još jednom činjenicom, i sve učestalijom pojavom istupa u medijima onih koji ne mogu na civiliziran način i u skladu s pozitivnim pravnim zasadama rezolucije Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. godine, prihvatiti kao realnu činjenicu.

Već, iz nekog samo njima poznati razloga denuciraju, omalovažavaju hrvatsku povijest i žrtve Križnog puta, egzekucije u Bleiburgu, zlonamjernim i neutemeljenim napadima u javnosti na uzoritog kardinala Vinka Puljića kao predvoditelja svete mise zadušnice u katedrali Srca Isusova u Sarajevu. K tomu, s jasnim nakanama da najmalobrojniji i najugroženiji, iako najstariji narod u BiH razdvoji od drugih, drsko preteći i ucjenjujući Katoličku Crkvu u hrvatskom narodu, onemogućujući da se dogodi istinski suživot i prosperitet svih građana.

Članovi Ogranaka Matice hrvatske u Čitluku njegujući vlastiti nacionalni i vjerski identitet hrvatskog naroda težeći društvu koje jamči vladavinu prava i poštujući identitet svakog konstitutivnog naroda u BiH iskreno žali za svim nevinim žrtvama kako svog tako i drugih naroda i narodnosti.

Vjerujući u bit istinskog Evanđelja, ljubavi prema Bogu i svakom čovjeku i ukazujući na niz činjenica koje se sustavno ignoriraju, a kojima želimo pridonijeti rušenju predrasuda, paušalnim procjenama predstavnika različitih medija kojima se potiče urušavanje Katoličke Crkve, Hrvata ravnopravnih građana BiH, članovi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku zajedno sa pukom broćanskim osjeća potrebu izraziti duboku zabrinutost za legitimna prava, buduću perspektivu života i dugoročnog opstanka hrvatskog naroda u ovakvoj, za njega pogubnoj zajednici.

Stoga, svjesni činjenice da Katolička Crkva u BiH na čelu sa kardinalom Vinkom Puljićem misom zadušnicom za sve stradale na Križnom putu, izrijekom daje do znanja da ne ideologizira, već odaje poštovanje žrtvama, iskazujući za sve nevine žrtve svoj pijetet, te mu upućujemo poruku ohrabrenja i zahvale – priopćeno je.

Podijeli objavu