Naslovnica Obavijesti Uspostavlja se javni prijevoz putnika, s radom počinju ugostiteljski objekti i privatne...

Uspostavlja se javni prijevoz putnika, s radom počinju ugostiteljski objekti i privatne stomatološke ordinacije

Podijeli objavu

S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19), na današnjoj izvanrednoj sjednici Federalni stožer civilne zaštite (FSCZ)  donio je nove naredbe i usvojio određene zaključke.

Dozvoljen je rad javnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području Federacije BiH (FBiH) uz posebne epidemiološke mjere. Zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva da, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, propiše procedure rada prilikom prijevoza putnika iz ove naredbe tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja a primjenjuje se od 15. svibnja ove godine.

Dozvoljava se rad, odnosno pružanje usluga ugostiteljskim objektima svih kategorija i hotelima na otvorenom prostoru (bašte i terase), uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. U ugostiteljskim objektima iz ove naredbe zabranjuje se uporaba i konzumiranje nargila (šiša).

Zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva da, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, propišu procedure rada ugostiteljskih objekata iz ove naredbe tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama.

Današnjom naredbom FŠCZ dozvoljava se rad privatnih stomatoloških ordinacija i privatnih zubotehničkih laboratorija na području FBiH uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera. S tim u vezi, zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva da, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, utvrde procedure rada ordinacija i laboratorija iz ove naredbe tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama.

FŠCZ je zaključkom zadužio županijske stožere civilne zaštite da, u suradnji sa županijskim ministarstvima obrazovanja i županijskim ministarstvima zdravstva, razmotre mogućnost rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola uz poštivanje epidemioloških mjera. Ovim zaključkom zadužuju se županijska ministarstva zdravstva da, u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo, utvrde procedure rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama.

Na današnjoj 19. vanrednoj sjednici FŠCZ naređeno je FUCZ da izvrši raspodjelu zaštitne medicinske opreme i sredstava iz donacije Vlade Republike Austrije (deke, jednokratna posteljina, higijenski paketi i zaštitne rukavice), županijskim stožerima civilne zaštite na području FBiH.

Drugom naredbom FUCZ treba izvršiti raspodjelu zaštitne medicinske opreme i sredstava iz donacije Vlade Republike Turske (zaštitna odijela, troslojne medicinske maske, univerzalne maske, zaštitne maske, zaštitne rukavice i alkohol 70%) i to svim županijskim stožerima civilne zaštite na području FBiH.

Podijeli objavu