Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Nad nama su čestice pijeska iz Karakumske pustinje, udaljene 3,5 tisuće kilometara

  Nad nama su čestice pijeska iz Karakumske pustinje, udaljene 3,5 tisuće kilometara

  Podijeli objavu

  Tijekom današnjeg dana zabilježene su visoke koncentracije PM10 čestica u Hercegovini. To je ova čudnovata izmaglica koja se nadvila nad Mostarsku kotlinu od samoga jutra.

  Slično je već od jučer u Hrvatskoj, gdje su informirali javnost kako se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera.

  Napominju kako bi onečišćenje zraka već tijekom nedjelje trebalo biti znatno manje. Garagum je pješčana pustinja u Turkmenistanu i prostire se na oko 350.000 km².

  U Hrvatskoj su građanima još jučer preporučili dodatne mjere opreza kako bi smanjili rizik od izlaganja ovom onečišćenju iz zraka. Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru.

  U slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje se značajan utjecaj na zdravlje stanovništva. Prema Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada lebdeće čestice su mješavina kemijskih spojeva i čestica vode.

  Veličina lebdećih čestica može varirati od čestica manjih od 1μm do čestica manjih od 10μm. Neke od čestica mogu biti kancerogene.

  Bljesak.info

  Podijeli objavu