Naslovnica POLITIKA Čović: Herceg Bosna je nestala da bi Hrvatska danas bila u svojim...

Čović: Herceg Bosna je nestala da bi Hrvatska danas bila u svojim povijesnim granicama

Podijeli objavu

Izaslanstva HDZ-a Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske su nazočili programu obilježavanja 30. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Brodsko-posavskoj županiji.

Položeni su vijenaci ispred spomenika Franji Tuđmanu i poginulim braniteljima te je održana svečana proslava u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić”.

Poseban gost večeras u Slavonskom Brodu bio je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, koji se i obratio na ovoj velikoj jubilarnoj obljetnici osnivanja Hrvatske demokratske zajednice, naglasivši kako se i u Boni i Hercegovini kroz ovu godinu obilježava ova jubilarna obljetnica.

– HDZ u Bosni i Hercegovini, kao i ovdje, čini stožernu stranku hrvatskog naroda. Okupila je sve hrvatsko što diše u Bosni i Hercegovini. U zadnje četiri godine posebno je osnažena kroz Hrvatski narodni sabor u BiH, kako bismo jasno kazali da želimo biti potpuno ravnopravni s druga dva naroda u duboko podijeljenom društvu. To je nemoguće bez Vlade Republike Hrvatske i mudrosti onih koji je posljednjih godina vode – kazao je dr. Čović.

-Od tri naroda u Bosni i Hercegovini, jedino se hrvatski narod iskreno zalaže za pristupanje Bosne i Hercegovine u EU i NATO, naglasio je predsjednik Čović.

-Ove godine se obilježava 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma. U Dayton su pregovarači otišli s tri republike, jedni su predstavljali srpski narod, drugi bošnjački i treći je bila Hrvatska republika Herceg Bosna. Iz Daytona se vratilo s jednom republikom i jednom federacijom. Nestala je Republika Herceg Bosna. Moramo biti svjesni povijesne odgovornosti jer je to sve učinjeno da bi Republika Hrvatska danas bila u ovim povijesnim granicama, kazao je predsjednik Čović.

Dr. Čović se zahvalio Vladi Republike Hrvatske na mudrom političkom vodstvu i na skrbi o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini i zaštiti njegovih interesa.

– Naša postignuća u protekla tri desetljeća daju veliki motiv i obvezu da i dalje svi zajedno radimo za boljitak hrvatskog naroda i države. Povijesno gledajući, najvažnija smo i najsnažnija stranka. Pod Tuđmanovim smo vodstvom ostvarili sve strateške nacionalne interese i zadaće: slobodu, demokraciju, pluralizam, oslobođenje, mirnu reintegraciju, izgradnju institucija, članstvo u NATO-u i EU. Sada kada smo na pragu četvrtog desetljeća samostalne i slobodne države, čvrsto usidreni na tim temeljima, moramo osvijestiti što smo sve napravili, ali i jasnom argumentacijom uklanjati političke napade, kazao je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade.

Nazočnima su se na svečanoj proslavi u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić” koja se, uglavnom, zasnivala na govorima koji su potrajali gotovo dva sata, obratili i Pero Ćosić, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Brodsko-posavske županije, Tomislav Teskera, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a BPŽ, Josip Samardžić, predsjednik gradske organizacije HDZ-a Slavonski Brod i Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Podijeli objavu