Naslovnica Obavijesti Petak je zadnji dan za kupnju premije osiguranja za 2020. godinu

Petak je zadnji dan za kupnju premije osiguranja za 2020. godinu

Podijeli objavu

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ obavještavaju osiguranike  koji nisu pribavili premiju osiguranja za 2020.godinu, kako redovita distribucija premije osiguranja završava u petak 28.02.2020. godine, te je petak krajnji rok za kupovinu iste.

Osiguranici koji ne pribave premiju osiguranja plaćaju participaciju za pružene im usluge zdravstvene zaštite u ugovornim zdravstvenim ustanovama. Premiju osiguranja mogu pribaviti samo prvoprijavljeni, tj. osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u razdoblju redovite distribucije i to najkasnije 30 dana od dana prijave u Poreznu upravu.

Djeca koja u 2020. godini navršavaju 18 godina života, premiju osiguranja mogu pribaviti najkasnije 30 dana od dana navršene 18-e godine života.

Cijena premije osiguranja, po osiguraniku, iznosi 20 KM, a mogu je kupiti sve punoljetne osigurane osobe koje posjeduju zdravstvenu iskaznicu.

Osobe za koje poslodavci nisu izmirili obveze iz zdravstvenog osiguranja također mogu pribaviti premiju osiguranja, s tim da ona postaje pravovaljana kada poslodavci uplate doprinose za obvezno zdravstveno osiguranje.

Uplata premije osiguranja za 2020. godinu vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje platnog prometa (pošta, banka) na  depozitni račun ZZO HNŽ broj: 5550000004873298 (Vrsta prihoda 722 611).

Dokaz o izvršenoj uplati premije osiguranja (uplatnicu), osiguranik je dužan dostaviti najbližem područnom uredu Zavoda, radi evidentiranje iste u informacijski sustav.

Također, evidentiranje uplaćene premije osiguranici mogu izvršiti i putem web stranice Zavoda (www.zzo.ba)  tako što će koristeći link : https://www.zzo.ba/hr/uplata-premije/ poslati Zahtjev za evidentiranje premije osiguranja uz dokaz o izvršenoj uplati (presliku uplatnice).  Ukoliko se odluče na ovaj način evidentiranja premije osiguranja za 2020. godinu, osiguranici neće morati dolaziti u područne urede Zavoda, već će uplaćene premije biti evidentirane u informacijski sustav i to  najkasnije u roku od 3 radna dana, a potvrdu o evidenciji istih osiguranici će dobiti na svoj osobni e mail – priopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ.

 

Podijeli objavu