Naslovnica Najave Sutra u Čitluku predstavljanje romana “Veliki Kolhoz”

Sutra u Čitluku predstavljanje romana “Veliki Kolhoz”

Podijeli objavu

Ogranak Matice hrvatske Čitluk sutra (petak 21. veljače 2020.) organizira predstavljanje romana “Veliki Kolhoz” autora Mate Matea Erića.

Predstavljanje će se održati u Galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku s početkom u 18:30 sati.

Mate Mateo Erić – časnik, književnik, politički emigrant, rođen je 10. siječnja 1925. u Čitluku, BiH. Osnovnu školu pohađa u rodnome mjestu, a zatim Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brijegu.
U Hrvatsku vojsku odlazi 1943. godine, da bi časničku školu završio u Njemačkoj te postao časnik Hrvatske vojske. Bio je raspoređen na bojišta južne Hrvatske sve do konca rata kad se povlači s hrvatskom vojskom prema Austriji.

U Austriji je ostao do početka 1946. godine nakon čega je prešao u Italiju i tamo boravi sve do 1949. godine. Zatim ide u Argentinu i nastanjuje se u Cordobi. Pored svog redovnoga rada bavio se i književnošću napisavši i nekoliko kratkih pjesama.

Mate Erić je dvojezični pisac koji je ubrzo nakon dolaska u Argentinu objavio u kulturno-političko- me zborniku dvije kratke pjesme (Na kolodvoru i Samoća), premda je već prije nastala njegova pjesma Posljednji sastanak posvećena posljednjoj večeri provedenoj s prijateljima 6. svibnja 1945. godine.

Nakon nekoliko godina književnoga rada nakladnička kuća La Mandragora u Buenos Airesu izdaje njegov roman na španjolskome jeziku pod nazivom El Gran Kolhoz, 1955.

Istina, on je u svijetu poznatiji po svome romanu nego po stihovima, premda je njegova poetska riječ i u tom malom broju pjesama posve izbrušena, stilski efektna, snažna i originalna bez obzira na tematsko-motivsko polazište. Bilo da je pobuđen zavičajem, domoljubljem, samoćom ili emigrantskom tjeskobom, odlaskom i napuštanjem svojih prijatelja, on govori iskreno, puninom srca i lirski ganutljivo, a izraz mu je pregnantan, osebujan i izvoran, ostvaren u djelotvornoj harmoniji riječi, slike i značenja.

Umro je 7. svibnja 1997. godine u Argentini.

Brotnjo.info

Podijeli objavu