Naslovnica DRUŠTVO Bevanda: Uvođenjem ERCP pretraga napravili smo veliki iskorak

Bevanda: Uvođenjem ERCP pretraga napravili smo veliki iskorak

Podijeli objavu

Sveučilišna klinička bolnica Mostar jučer je na Klinici za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu krenula s ERCP pretragama, a riječ je o retrogradnoj koledokopankreatografiji, odnosno dijagnostičkoj pretrazi koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih vodova i vodova gušterače.

Ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić kazao kako su ove ERCP pretrage nešto što je mostarskoj bolnici dugo nedostajalo u gastroenterologiji.

“To je jako važna pretraga zbog koje su naši pacijenti odlazili na druge adrese, od Zagreba, Sarajeva i Splita do Nove Bile, gdje su uspješno dobivali tu uslugu, ali sada će sve to moći dobiti i u SKB-u Mostar. Nabavili smo kompletnu opremu čak i prije šest, sedam mjeseci, ali zbog nekih tehničkih razloga sve to nismo mogli pokrenuti dosad”, objasnio je Kvesić.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. Milenko Bevanda kazao je kako je ovo veliki događaj za Klinički odjel za gastroenterologiju SKB-a Mostar.

“Danas ćemo početi raditi ovom sofisticiranom metodom za koju je proces edukacije bio malo duži nego za one klasične metode koje smo mi dosad radili. Siguran sam kako će nazočnost pročelnika Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog bolničkog centra Split Željka Puljiza uvelike pomoći pri usavršavanju naših mladih kadrova.

Meni kao voditelju i svim uposlenicima Odjela ovo je važan događaj u razvoju navedene klinike”, istaknuo je Bevanda.

Kazao je kako se ova metoda može koristiti i u dijagnostičkom i terapijskom smislu kada postoje problemi na razini žučnih i gušteračnih vodova.

Dodao je kako se uvođenjem ERCP pretraga Sveučilišna klinička bolnica Mostar uzdiže na ljestvici izvrsnosti.

RTV Herceg Bosne

Podijeli objavu